Comunitate

REPERE MEDICALE. Infecțiile urinare

Dr. Biochimist Manuela Ștef

Infecțiile urinare sunt afecțiuni cauzate de enterobacterii (în special Escherichia coli, Proteus sau Klebsiella) și mai rar de virusuri sau fungi, putând afecta orice parte a sistemului urinar, de la uretră la vezica urinară. Infecțiile urinare pot afecta orice parte a sistemului urinar, de la uretră la vezica urinară, femeile fiind mai predispuse sa dezvolte acest tip de infecții de-a lungul vieții.

În funcție de locul infecției, există infecții urinare inferioare, care pot fi de trei tipuri: uretrite (infecții ale uretrei), cistite (infecții ale vezicii urinare) și prostatite (infecții ale prostatei) și infecții urinare superioare, care afectează rinichii (pielonefrită). În cazul pielonefritelor, bacteriile migrează dinspre vezica urinară spre rinichi, majoritatea acestora fiind o complicație a unei infecții netratate a căilor urinare inferioare (cistită, prostatită).

Factorii favorizanți ai infecțiilor urinare sunt: consumul scăzut de lichide asociat unui flux urinar redus, uretra mai scurtă la femei, modificări anatomice ale aparatului urinar (datorate sarcinii sau vârstei înaintate), adenomul de prostată, modificările hormonale, litiaza aparatului urinar, unele boli cronice (cancerul, bolile autoimune sau unele alergii), abuzul de antibiotice și igiena necorespunzătoare a zonei genitale.

Simptomele infecției urinare sunt: dureri în abdomenul inferior, senzație de usturime la urinare, urinări frecvente și în cantități mici, urină cu miros alterat și urinare cu sânge (hematurie). Mai pot apărea febra, frisoanele, greața, vărsăturile și dureri laterale în zona lombară.

Tratamentul infecției urinare se stabilește de către medicul urolog după obținerea rezultatelor testelor de laborator: urocultură, sumar de urină și antibiogramă. În cazul infecțiilor urinare recurente se pot efectua suplimentar ecografia renală sau examenul RMN, proceduri care ajută la crearea unei imagini a tractului urinar. De obicei, infecțiile urinare sunt tratate prin administrarea de antibiotice, însoțite de analgezice și antiinflamatorii.

 

În lipsa unui tratament adecvat pot apărea complicații precum: infecțiile urinare recidivante sau chiar sepsisul, o afecțiune gravă care poate pune în pericol viața. La vârstnici, în lipsa tratamentului infecția urinară poate duce la afectarea permanentă a rinichiului și insuficiență renală.

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura