Comunitate

Repere medicale. Herpesul

Biolog Mădălina Negrău

Herpesul bucal este o infecție foarte răspândită, cauzată de virusul Herpex simplex. Acest virus determină apariția unor răni dureroase la nivelul buzelor, limbii, gingiilor și în interiorul obrazului. Alte simptome sunt febra, durerile musculare, oboseala și iritabilitatea.

Virusul Herpex simplex se poate transmite prin contact direct (prin salivă, mucoase sau piele) sau prin folosirea unor obiecte contaminate (prosop, periuță de dinți, sticlă de apă). Primul contact cu virusul are loc deseori în copilărie la vârsta de 1-2 ani, acesta rămânând în organism pentru tot restul vieții. Deseori, infecția este asimptomatică, virusul nu provoacă nici leziuni și nici simptome.

În cazul infecției primare, virusul apare în piele sau mucoase prin mici fisuri  și se reproduce. Erupția virusului poate fi precedată de înroșirea zonei și senzații de mâncărime sau arsură. Leziunea apare la marginea buzelor, urmată de inflamarea zonei de erupție, apar vezicule dureroase, umplute cu lichid transparent, foarte contagioase. Aproximativ, după 4-6 zile rana se închide și se formează o crustă, începând procesul de vindecare, iar după 7-14 zile, crusta cade, fără să lase cicatrici.

Odată apărută infecția, virusul Herpes simplex persistă în stadiu latent, inactiv, în ganglionii senzitivi, de unde poate iniția recurențe ale infecției atunci când sistemul imunitar este scăzut.

Factorii declanșatori ai virusului sunt oboseala, stresul, o stare generală de rău, un traumatism local, schimbările hormonale, sistemul imunitar slăbit, expunerea îndelungată la soare sau vânt, temperaturile scăzute. Virusul Herpex simplex devine periculos pentru persoanele care au sistemul imunitar slăbit și pentru femeile însărcinate.

Apariția herpesului nu poate fi împiedicată, dar tratamentul adecvat ameliorează durerea și inflamația și grăbesc vindecarea. Încă de la apariția primelor semne (sensibilizarea pielii în zona gurii, mâncărime, roșeață) se pot utiliza unguente locale ce au în compoziție substanțe antivirale pentru a scurta durata atacurilor recurente ale herpesului și plasturi cu anestezice pentru ameliorarea durerii veziculelor provocate de vezicule. Medicamentele antivirale orale care ajută la dispariția focarului într-un timp mai scurt, se recomandă doar când sistemul imunitar este slăbit sau apar complicații.

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura