Categories: Fara bascalie

Regionalizarea, modificare majoră a României – repercusiuni locale (II)

Pentru a îndeplini o acţiune, un proiect, uneori este nevoie de ceea ce se defineşte în termeni fizici drept „masă critică”. Nu poţi face o grevă cu doi oameni, nici o revoluţie cu 10. Nu poţi deschide o şcoală cu un elev şi nici înfiinţa episcopie cu două biserici.
Nu poţi emite pretenţii la poziţia de lider, dacă ai trei subordonaţi, nici la şefia unei regiuni, dacă în jurul tău sunt oraşe care te depăşesc cu cel puţin 25.000 de locuitori, ca să nu spun mai mult… chiar mult mai mult.
La împărţirea administrativ-teritorială din 1967, s-a renunţat la regiuni. Alba Iulia (oraşul în care m-am născut…) a devenit reşedinţă de judeţ, dar fără a fi fost reşedinţă de regiune – poziţia ocupată de Deva, multă vreme oraş pur administrativ, lipsit de industria Hunedoarei, de exemplu, oraş care dădea numele judeţului, dar care, din cauza faptului că era oarecum abătut de la şosea, cale ferată etc., a pierdut şefia judeţului, ca să zicem aşa. Din reşedinţă de regiune, Deva a devenit reşedinţă de judeţ. Populaţia a mai crescut, la fel şi industria aparţinătoare (Mintia, Bârcea, Chişcădaga aveau unităţi economice a căror forţă de muncă provenea în majoritate din Deva).
Deva a reuşit să-şi conserve poziţia, fără însă a înregistra salturi spectaculoase de populaţie – ba chiar dimpotrivă, după 1989 şi mai ales, după 2000, exodul spre Spania şi Italia ne-a adus la o populaţie sub 70.000 de locuitori. În pofida unei dezvoltări urbanistice până la un punct pozitivă, Deva nu şi-a consolidat ramuri industriale (sau mai bine zis productive), care să determine o dezvoltare sustenabilă. Restructurările de la Mintia, Chişcădaga sau Bârcea au redus numeric şi calitativ forţa de muncă, absorbită mult în administraţie şi servicii. Deva are o platformă comercială, fără a avea însă şi o platformă industrială – pe care o are însă, la această oră, Hunedoara! Asupra acestui punct vom reveni.
Populaţia Devei este însă departe de a se constitui în acea masă critică ce produce de obicei o dezvoltare accelerată, pronunţată, transformând localitatea dintr-un consumator de produse şi idei, într-un furnizor de produse şi concepte! Parţial, ceea ce afirm eu aici s-a demonstrat (pe un segment redus numeric, de acord, dar deloc nesemnificativ) odată cu redeschiderea teatrului.
În lipsa unei stimulări corespunzătoare (care la Sibiu s-a produs târziu, abia în 2006, dar s-a produs – ce-i drept, condiţiile erau mai favorabile), evoluţia Devei va rămâne într-o stare latentă – adică s-ar putea, dar aşa, mediocru, provincial, cu grupuri care vor căuta aproape invariabil afirmarea în zonele dezvoltate. Care zone? Depinde – ordinea ar putea fi Sibiu, Timişoara, Cluj, Bucureşti, Viena, Bruxelles sau Paris. Din studiul publicat în „POLIticS & Media” de Bogdan Ţîmpău, rezultă fără echivoc faptul că oraşele Deva, Hunedoara şi Simeria pierd forţă de muncă cu pregătire superioară (tineri absolvenţi care nu se mai întorc aici) şi absoarbe tineri din zona rurală înconjurătoare, pe care-i pregăteşte… spre a-i pierde. La ora asta, fenomenul este ireversibil. (va urma)

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Pina aici , doar melancolia unui hunedorean , nascut in alba(deci albanez,ca sa facem un "joke"-vorba omului negru ,number one).
    Ramine de apreciat , totusi abilitatea si agilitatea gazetarului, care, se strecoara printre fenomene, pe care, totusi, nu le are, decit in virful penitei.
    Astept si partea a III-a cu interesul, cititorului "abonat"!
    Chiar sa stiti,ca e interesanta cartea lui Iuhasz, analizeaza f. bine zona si mai sunt niste studii si mai recente in domeniu.

  • Rolul unui jurnalist, domnule tavi I, mai ales intr-un spatiu atat de restrans, este de a semnala fenomene, nicidecum de a oferi solutii. De a ridica probleme, de a-i stimula pe ceilalti sa gandeasca, nu de a lua de bun toate aberatiile pompieristice pe care ni le baga altii sub nas, lipsa de logica fiind de departe cel mai deranjant atribut.
    Nu e vorba de nici o melancolie, ba chiar dimpotriva. E vorba de dorinta de a trai intr-un oras cu viitor. Sunt dispus insa sa accept ca e vorba de o frustrare, aceea de a vedea cum tarile, localitatile au niste proiecte politice, spre deosebire de Romania, de zona noastra...

  • D-le Gruian, cum ramane cu declaratiile sforaitoare referitoare la Conurbatia Corvina ale acestui Tampau care a ajuns deputat din greseala( de pe locul 3)? Macar nu mai aduceti aminte de el ca saracul nici acum nu stie de ce a vorbit despre conurbatie cand el habar nu are ce e aia. Mai nou isi da cu parerea despre Temocentrala Mintia si el nu stie nici macar pe la ce poarta se intra inauntru. Vai si amar... In rest apreciez articolul...probabil voi mai adauga ceva dupa incheierea sa.Ramane de vazut...

  • oare care sunt sustinatorii infocati ai acestui pompos proiect, si citi dintre ei asteapta intravilanul ?

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj din zonă a încercat să cum­pere niște voturi de…

2 ore ago

ADR Vest: Urgența din Deva, exemplu de bune practici la nivelul Regiunii Vest

Șeful județului a vizitat, ieri, noua Uni­tate de Primiri Urgențe a Spitalului Jude­țean de Urgență…

2 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că echipa pe care o conduce a reușit o…

2 ore ago

Bulina neagră

Silviu R., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, după ce a…

2 ore ago

Protest AUR la Deva

Câteva sute de membri şi sim­pa­tizanţi ai Partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), filiala ju­de­ţeană…

2 ore ago

Vața de Jos: Investiții cât pentru 10 comune, la un loc

Magdalena Șerban Cu proiecte care însumate depă­șesc 27 de milioane de euro, bani câștigați prin…

2 ore ago