„Regina de argint” a Europei

Ciprian Marinuţ

Şahista Daria Ioana Vişănescu (foto), legitimată la Clubul de Şah Deva, a obţinut titlul de vicecampioană continentală la Campionatele Europene de la Praga, la categoria jucătoarelor sub 16 ani, deşi nu a pierdut nici un meci. „Micuţa Kasparova” din Petrila a acumulat 7,5 puncte din nouă posibile, fiind depăşită doar de Marja Tantsiura (Ucraina), jucătoare pe carea învins-o, dar care a câştigat toate celelalte partide şi a strâns opt puncte. Daria este singura dintre cei 35 de membri ai delegaţiei României la competiţia continentală care a reuşit să urce pe podium.

Start în forţă, finiş pe locul doi

Şahista născută pe data de 3 august 1996 în Petrila are un coeficient Elo de 2019 şi era cotată ca a 14-a favorită, dar a reuşit să cucerească, sâmbătă, medalia de argint, ratând titlul de campioană europeană la o diferenţă de doar 0,5 puncte. Daria a jucat perfect în primele şase partide disputate la Praga şi a obţinut victorii pe linie, având maximum de puncte posibile după şase runde. În primele întâlniri, Daria a dispus de trei jucătoare mai slab cotate decât ea, Chantelle Foster (Anglia), Caterina Leonardi (Slovenia), Nato Imnadze (Georgia), dar şi de favoritele numărul unu, trei sau patru, Melinda Varga (Ungaria), Irene Zapata (Spania) ori Marja Tantsiura (Ucraina), jucătoare mai bine cotate şi cu un coeficient  Elo superior ei. Cu un punct avans faţă de toate  rivalele serioase, Daria a jucat în modulul „de siguranţă” ultimele trei partide şi a scos doar trei remize, mizând pe faptul că şi un punctaj de 7,5 puncte îi va aduce medalia de aur. Din păcate, favorita numărul patru, ucrainianca Marja Tantsiura, pe care Daria o învinsese în runda a cincea, a avut un  parcurs fără eroare şi a adunat opt puncte, punând mâna pe medalia de aur în ultima rundă.

Performanţă senzaţională

Medalia de argint cucerită de Daria rămâne însă una extrem de valoroasă, fiind singura medalie a delegaţiei de 35 de şahisti cu care România s-a prezentat la Campionatul European de la Praga, încheiat sâmbătă. „Rezultatul este senzaţional. Este o medalie de argint, fără înfrângere şi cu victorie la medaliata cu aur care ilustrează perfect talentul fenomenal şi forţa de joc ale Dariei. Şi ea şi mama ei sunt puţin supărate, pentru că îşi doreau locul întâi. Daria a avut o strategie excelentă, dar pe final şansa a fost de partea ucrainiencei şi s-a dovedit că şi în şah elementul surpriză poate da calculele peste cap ca în orice sport. Jucătoarea noastră a avut avantaj în două dintre cele trei partide încheiate cu remiză, dar nu a câştigat, deşi a rezistat presiunii până la final. În ultimele trei runde, Daria a mizat pe faptul că nu mai poate fi ajunsă şi a jucat în sistem de siguranţă. A simplificat mult jocul şi a scos trei remize sigure. În schimb, ucrainianca a fost la un pas de remiză de două ori în ultimele trei runde, însă a riscat şi a învins contrar cursului jocului. Oricum, talentul Dariei e imens şi sperăm ca ea să se menţină în top şi la viitoarele competiţii”, a spus Corneliu Hotăran, preşedintele Clubului de Şah Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare