Categories: ActualitateFlash

Refugiile din Retezat au încăput pe mâna vandalilor

Maximilian Gânju

Construite cu milioane de lei, refugiile montane din Retezat au intrat rând pe rând pe mâna vandalilor ori a drujbarilor şi ciobanilor. De pildă, Refugiul Baleia a rămas fără uşa din pvc cu tâmplărie termopan, fiind distrusă de indivizi fără pic de bun simţ.

Unii sunt puşi doar pe distrus
Consiliul Judeţean Hunedoara a cheltuit milioane de lei pentru reabilitarea refugiilor montane din Parcul Naţional Retezat, fondurile venind de la Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale. Rând pe rând, adăposturile au fost vandalizate ori sunt insalubre, astfel că iubitorii muntelui trebuie să aibă mare curaj pentru a se refugia în ele. Refugiul Baleia (foto) a rămas fără uşa de la intrare după ce a fost pur şi simplu ruptă, iar în loc, salvamontiştii au pus una din lemn, până când va fi reparată cea de termopan.
”Am luat-o noi, pentru că au rupt-o nişte turişti şi au proptit-o acolo. Am luat-o să-i punem altă ramă şi balamale. O dăm la o firmă să o repare şi o ducem înapoi, iar provizoriu am pus una din lemn. Avem probleme la refugii, pentru că unii dintre cei care se cazează acolo lasă multă mizerie, deteriorează dotările din interior. Deşi fiecare refugiu a fost dotat cu masă şi scaune, acestea nu mai există. Refugiile sunt frumoase, dar este păcat că unii nu înţeleg să nu le deterioreze. Sunt făcute ca să le folosească, le salvează viaţa, ai unde să stai, să te retragi din calea vremii. Nu te costă nimic să laşi curat ”, a declarat Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Salvamont Hunedoara.

Turişti întâmpinaţi de leşul unui animal
În Refugiul Stâna de Râu, din Munţii Retezat, turiştii au descoperit şocaţi leşul unei oi, dar şi bagajele unor ciobani de la stânele din apropiere. ”Din păcate, Refugiul Stâna de Râu nu poate arăta mereu cum ar trebui pentru cei care vizitează masivul. Se întâlnesc acolo drumurile turiştilor, interesele de moment ale pădurarilor şi cele ale ciobanilor. Vremea rea aduce şi ea probleme suplimentare. Să ne gândim că încă nu avem, de multe zeci de ani, o asociaţie montană reprezentativă şi operaţională pentru interesele turiştilor”, scrie Miriam Vîlceanu, cel care a realizat fotografiile la Stâna de Râu, pe site-ul ”romania-natura”.
În Retezat au fost construite refugii la Stâna de Râu, Baleia, Buta, Pietrele şi Râuşor, iar refugiile de la Poiana Pelegii şi Bucura au fost refăcute şi reamenajate în baza proiectului întocmit de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

18 ore ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

18 ore ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

18 ore ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

18 ore ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

18 ore ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

18 ore ago