Comunitate

Recuperarea medicală, lăsată pe umerii spitalului

04 dr Strinu Spital HunedoaraMagdalena Şerban

Din cauză că bugetul alocat cabinetului de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie din cadrul Spitalului „Dr. A. Simionescu“ Hunedoara s-a redus la jumătate în ultimii doi ani, bolnavii fac cozi pe listele de aşteptare, pentru a beneficia de gratuitatea procedurilor de Fizioterapie. Lunar, aici se consultă peste 50 de pacienţi, deşi Casa de Sănătate asigură finaţarea pentru doar 33 la sută din cazuri. Spitalul este cel care suportă diferenţa financiară, însă nu o mai poate face la infinit, resursele fiind limitate.

Se dă viaţă anilor, nu ani vieţii
„Recuperarea medicală nu se adresează doar unei anumite categorii de vârstă, ci vizează toate segmentele. Mai mult de atât, în ultima vreme, mulţi dintre oameni sunt mai îmbătrâniţi decât vârsta lor reală, alimentaţia deficitară şi lipsa actvităţii fizice contribuind, în mare parte, la acest aspect. La noi vin pacienţi cronici, cu deficite motorii funcţionale, tratăm şi copii care au probleme cu coloana vertebrală sau au diverse modificări ale piciorului. Recuperarea se poate face la orice vârstă, în funcţie de patologie. Mai există pacienţi cu handicap din naştere, iar în aceste cazuri, ei trebuie să fie învăţaţi cum să trăiască cu acesta, astfel încât să nu depindă de alte persoane. De asemenea, afecţiunile cronice reumatismale sau neurologice necesită tratamente de recuperare medicală, periodic”, a afirmat dr. Marinela Strinu (foto), medic primar recuperare medicală din cadrul Spitalului „Dr. A. Simionescu“ Hunedoara.

O soluţie: proceduri de fizioterapie la tarife modice
Trebuie spus că necazul cel mai mare al medicilor de la Recuperare Medicală este că fondurile primite de la Casa de Sănătate nu sunt suficiente pentru a cuprinde toată populaţia care are nevoie de servicii de recuperare. În Policlinică vin, de obicei, oameni cu venituri mici, care nu îşi pot permite să apeleze la centrele private sau la staţiunile balneare. „Casa de Sănătate ne tot taie din alocări, deşi lumea se poate trata foarte bine şi în ambulatoriu, nu toţi necesitând spitalizare. Cum poţi refuza un pacient din cauză că ai depăşit bugetul pe luna respectivă? Aşa că, degeaba consulţi bolnavii şi faci liste de aşteptare pe două-trei luni, pentru ca aceştia să poată beneficia de proceduri de fizioterapie gratuite. Sunt oameni cu dureri, cu disconfort, nu pot aştepta atât. Puşi într-o astfel de situaţie, ne-am gândit la o soluţie: consultaţiile vor rămâne gratuite, în continuare, dar vrem ca pentru proceduri să introducem o taxă modică. În acest mod vom putea trata mai mulţi pacienţi. Cei care preferă să aştepte, o pot face, dar sunt sigură că fiind vorba de tarife foarte mici, toată lumea va dori să urmeze această cale”, a arătat medicul Marinela Strinu. Aceasta a mai precizat faptul că propunerea sa va fi înaintată conducerii spitalului, cu precizarea ca elevii, copiii şi persoanele cu dizabilităţi să fie scutite de la plata procedurilor.

Banii se duc către staţiunile balneare
„În Hunedoara mai sunt două instituţii care practică proceduri de fizioerapie, dar bolnavul plăteşte pentru ele. Percepţia oamenilor este una bună: merg la spital pentru că acolo totul e gratis, din moment ce plătesc contribuţiile la sănătate. Ar trebui ca şi statul să întoarcă o parte din acele contribuţii tot către spitale, nu să le direcţioneze către staţiunile balneoclimaterice. Lunar, primim circa 5.000 de lei pentru cabinetul de fizioterapie, bani din care ne este imposibil  să acoperim cheltuielile cu salariile medicilor, ale kinetoterapeuţilor, ale maseurilor şi asistentelor. Plus că avem de achitat facturile la utilităţi şi consumabile: Or, în caz de durere, lumea tot la spital vine să ceară primul ajutor, nu merge într-o staţiune pentru relaxare şi tratament. În cazul staţiunilor balneare, serviciile prestate sunt susţinute economic pe de o parte de Ministerul Muncii şi pe de altă parte de Casa de Pensii. Ca să nu mai vorbim că mulţi pacienţi au şi alte afecţiuni care contraindică tratamentul balnear”, a spus Nicuşor Ştefan, managerul spitalului hunedorean.

Nu lipsesc dotările
Cu toate că e vorba de un buget lunar atât de mic, la Fizioterapie s-au făcut diverse investiţii pe spatele unităţii medicale, pacientul nefiind vinovat de lacunele existente în sistem. Spre exemplu, anul trecut s-a schimbat toată aparatura de fizioterapie, rămânând să se reabiliteze doar spaţiul. Totodată, prin implementarea unui proiect european ce vizează modernizarea parţială a ambulatoriului (peste un milion de euro), mai precis modernizarea a 12 cabinete medicale din policlinică şi achiziţionarea a 56 de echipamente medicale, o treime va fi alocată Fizioterapiei, inclusiv o mare parte din aparatura medicală care se va achiziţiona. De asemenea, spaţiul va fi reamenajat, iar sălile de kinetoterapie şi de gimnastică, sălile unde se fac băi şi împachetări, precum şi cele de masaj, toate vor fi modernizate. De precizat că pe lângă dr. Marinela Strinu, care asigură consultaţii de două ori pe săptămână în cadrul ambulatoriului de Recuperare Medicală, aici mai activează încă un medic specialist – dr. Gabriela Cişar, astfel încât să se asigure bolnavilor un program de opt ore, pentru consultaţii, tratament de fizioterapie, gimnastică medicală şi masaj. Un alt cabinet – cu medic specialist – dr. Gabriel Blaga, este destinat reumatologiei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura