Categories: Comunitate

Recalificare pentru minerii disponibilizaţi

Maximilian Gânju

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara a pregătit, la fel ca şi la disponibilizările precedente din minerit, programe de recalificare pentru minerii disponibilizaţi.
Din 1 august a.c, 256 de mineri au intrat în preaviz, urmând ca la data de 1 septembrie să le înceteze contractele de muncă, iar o parte dintre aceştia nu se vor încadra pentru a se pensiona anticipat. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara a pregătit mai multe programe pentru reîncadrarea în muncă, pe alte meserii. Disponibilizaţii au posibilitatea să urmeze cursuri de recalificare profesională, iar din statisticile AJOFM, circa 100 de persoane vor intra în şomaj. Potrivit directorului AJOFM Hunedoara, Rodica Peter, disponibilizaţii se vor adapta uşor la condiţiile de muncă impuse de alte domenii de activitate, asta cu toate că salariile vor fi mai mici. Însă important pentru foştii lucrători în minerit este să existe angajatori care să îi poată reîncadra pe aceştia pe alte meserii, respectiv să existe oportunităţi pe piaţa muncii. Din acest motiv AJOFM le va oferi celor care au ieşit din sistem consiliere, mediere, şi va încerca să motiveze angajatorii prin acordarea unor subvenţii pentru anumite categorii de persoane. Cursurile sunt gratuite pentru cei care se află în evidenţa AJOFM în căutarea unui loc de muncă sau şomerii indemnizaţi.
Până acum, o parte dintre ei au urmat cursurile de calificare, în special cei mai tineri, cei care se apropie de vârsta pensionării fiind mai puţin interesaţi de recalificare într-o altă profesie. Pe lista minerilor disponibilizaţi sunt incluşi cei care şi-au adus un aport redus la producţie, dar şi cei care suferă de boli profesionale sau au suferit accidente. De asemenea, este cuprinsă categoria disponibilizaţilor care îndeplinesc condiţiile de pensionare, respectiv 45 de ani de activitate şi 20 de ani de subteran. Practic, de la mina Petrila vor pleca 79 de persoane, de la Paroşeni 95 şi de la Uricani 75 de persoane.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Recalificare si locuri de munca este cea mai mare minciuna din 1997 - 2014 a tuturor guvernantilor.Bine ca se gasesc oameni care sa-i creada.

  • Aloo DNA, recalificarea e spalare de bani prin programe gen POSDRU, in 98% din cazurile cunoscute in Romania in rest si Ali are dreptate

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

o zi ago