Râu de Mori, aproape de final cu reactualizarea PUG-ului

  Magdalena Şerban

Cu toate că la 31 decembrie 2015 le expiră valabilitatea Planului Urbanistic General (PUG), multe primării nici măcar n-au început demersurile pentru reactualizarea lui. Necazul este că fără PUG nu mai pot fi accesate proiectele finanţate cu bani europeni. Administraţia din Râu de Mori este un caz fericit, aflându-se pe ultima sută de metri cu finalizarea documentaţiei.

„PUG-ul nostru va expira anul viitor. Am făcut prelungire de termen, ca să putem merge cu el până în 2016. Lucrarea tehnică este executată cam 90 la sută, apucându-ne din timp de ea. Sperăm ca pentru anul următor să ne mai rămână în sarcină doar avizele care se impun prin lege. Deşi s-a zvonit că vom fi sprijiniţi financiar de către Guvern pentru întocmirea PUG-urilor, nu am primit nici o finanţare, aşa că ne-am descurcat din bugetul local.  Nu puteam altfel, rămâneam blocaţi cu emiterea de autorizaţii de construire, în lipsa unui PUG valabil”, arată Niculiţă Mang (foto), primarul comunei Râu de Mori,.
Potrivit acestuia, în zona Râuşor se cer din ce în ce mai puţine astfel de autorizaţii, undeva la două-trei pe an, ceea ce-l îngrijorează. După calculele sale, în funcţie de Planul Urbanistic Zonal (PUZ) prevăzut, ar fi necesare 30-40 de autorizaţii pe an, pentru ca parcelele respective să fie ocupate pe deplin. Vina se pare că aparţine lipsei puterii financiare, cu toate că dorinţă există. Dar primarul speră că după ce Râuşorul va deveni staţiune turistică de interes local, lucrurile să se schimbe în mai bine.  „Mulţi şi-au construit case de vacanţe, nu pensiuni. Dar şi aşa, acum se află în imposibilitatea de a le finaliza, aşa că vând şi parcela, dar şi edificiul aflat în fază intermediară de construcţie. Fiind catalogată doar ca zonă de agrement, interesul investitorilor e scăzut. Ca staţiune, oferă alte perspective, inclusiv în ce priveşte accesarea de fonduri europene. De asta ne zbatem să obţinem această categorie pentru Râuşor”, arată primarul din Râu de Mori.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

6 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

6 ore ago