Categories: Actualitate

Ramona Nopcea, o artistă nonconformistă

Natalia Bumbac

După 10 ani de pauză, Ramona Nopcea (foto) revine cu o expoziţie personală de lucrări de pictură, găzduită de Galeria de Artă Forma din Deva. Expoziţia denumită „Alter Ego”, care însumează un număr de 50 de lucrări, a fost deschisă luni, 1 august, şi va dura două săptămâni.
„Nu pictez ca să vând”
Urmaşă a familiei nobiliare transilvănene Nopcea – Nopcsa, Ramona impresionează prin nonconformismul şi originalitatea pe care le are atât în privinţa stilului cât şi în modul său de a se manifesta ca artist. Nu vede în pictură un mijloc de afirmare şi nu aşteaptă aprecieri din partea publicului, pictura fiind pentru ea doar un mijloc de comunicare cu lumea din jur, aşa cum ne-a spus însăşi artista. Cei 10 ani în care Ramona Nopcea a fost absentă din galerii i-a dedicat indirect tot picturii, activitate care a absorbit-o în totalitate, dar nu pentru totdeauna.
„Am făcut o pauză de vreo 10 ani în care m-am ocupat de altceva şi mi-am reluat activitatea ca pictor de vreun an. Am pictat pur şi simplu. Am fost eu cu mine şi cu elementele de limbaj plastic. Nu vreau sa pictez ca să vând, ci vreau să vorbesc lumii despre mine aşa cum ştiu eu mai bine. Aşa cum m-a lăsat Dumnezeu. O fac şi ca terapie. Este refugiul meu şi întotdeauna mi-am dorit să pictez”, ne-a spus artista. Chemarea pentru pictură a avut-o din adolescenţă, atunci când elevă fiind în clasa a X-a la un liceu din Haţeg, s-a decis să-şi continue studiile în arte plastice, ajungând elevă la Liceul Sigismund Toduţă din Deva. După care şi-a continuat studiile la Facultatea de Arte din Timişoara, oraş în care s-a stabilit cu traiul.
A construit o afacere, tot pentru pictură
Cei 10 ani de pauză i-a dedicat unei afaceri, pe care a construit-o împreună cu soţul său Septimiu Sârbu, şi el artist plastic. Au înfiinţat în Timişoara un magazin de materiale pentru pictură, care poate fi accesat şi în varianta on-line pe www.complex-art.ro, deoarece era mare nevoie de aşa ceva. „Împreună cu soţul meu am dezvoltat o afacere şi comercializăm materiale de artă şi hobby. Ne-am dorit mult să facem afacerea asta şi pur şi simplu ne-a absorbit. De mult timp îmi doream să reiau pictura, dar ştii cum e… Cauţi scuze tot timpul, nu ai timp sau nu ai spaţiu etc. Acum pictez şi va trebui să expun lucrările, nu le voi ţine doar pentru mine”, ne-a mărturisit Ramona, dând de înţeles că nu se opune mersului firesc al lucrurilor.
Urmaşa lui Vasile Nopcea
Despre rădăcinile nobiliare, Ramona Nopcea nu este dispusă să spună foarte multe lucruri. Asta poate şi pentru că despre strămoşii săi s-a scris foarte mult, doar că unele fapte au fost reale, iar altele au fost doar legende. Ramona este urmaşă a unchiului baronului Franz Nopcsa, care se numea Vasile Nopcea, despre care autorul Yokai Mor a scris o carte, în care acesta era denumit „faţă neagră”. Artista ne-a mai spus că nu a fost o preocupare pentru ea să-şi afle arborele genealogic, este mândră de numele pe care-l poartă, dar nu-şi doreşte să se laude pe această temă.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie cu chipiu are șanse mari să fie re­trogradată. Nu de…

5 ore ago

Dansăm? Da, la Simeria a fost o seară magică

Seară magică la Simeria, duminică! În Parcul Unirii, care tocmai a fost reabilitat, a fost…

5 ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că a crezut de la bun început în echipa…

5 ore ago

Bulina neagră

Vasile T., din municipiul Petroșani Pentru că a fost arestat pentru furt calificat, omul fiind…

5 ore ago

Lelese: Vor să fie găsiți oricând, de oricine, prin RENNS

Magdalena Șerban Registrul Electronic Național al No­men­claturii Stradale reprezintă evidența electronică a drumurilor și adre­selor…

5 ore ago

Nu mai lucrează cu publicul! Salariații de la Mediu protestează!

Salariații de la Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara se răzbună pe hunedoreni. Pentru că nu…

5 ore ago