Actualitate

Radu Horia Camil, dealerul de artefacte antice, va fi judecat la apel

Natalia Bumbac

Sentinţa dată de Tribunalul Hunedoara în dosarul în care clujeanul Radu Horia Camil este judecat pentru spălare de bani a fost atacată cu apel de inculpat şi de procurori.
Bărbatul este un cunoscut traficant de bunuri de patrimoniu sustrase din siturile arheologice de la noi din judeţ, pe care le vindea pe piaţa neagră a antichităţilor din străinătate. Dosarul va fi trimis pentru judecare la Curtea de Apel Alba Iulia. În prima instanţă, bărbatul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Radu Horia Camil a mai fost judecat şi condamnat definitiv în dosarul „Comorile dacice II”, scăpând ieftin şi de această dată. El a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare.
În motivarea sentinţei dată de Tribunalul Hunedoara din prezentul dosar este descris modul în care acţiona Radu Horia Camil, cine erau clienţii cărora le vindea artefactele şi sumele de bani pe care le încasa în schimbul acestor bunuri. Piese de o valoare inestimabilă, sustrase din perimetrul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, au ajuns, prin intermediul clujeanului, până la colecţionari europeni, dar şi de pe alte continente.
Una dintre tranzacţiile făcute de Radu Horia Camil în 2004 a fost vânzarea a două scuturi de paradă din fier, cu decor figurativ, datate din secolul I, î. Hr., provenite din situl cetăţii dacice Piatra Roşie, unui colecţionar din New York. Piesele au fost recuperate şi predate în custodia unui muzeu din ţară. Alte artefacte vândute în străinătate de Radu Horia Camil au fost cele două tabule din bronz, furate dintr-un sit arheologic din judeţul Tulcea. „În anul 2003 a dobândit două tabule din bronz, în valoare de 28.000 lire sterline, conţinând legile oraşului roman Troesmis, sustrase din situl arheologic monument istoric Troesmis, judeţul Tulcea, pe care le-a deţinut şi după ce a încercat în mod repetat să le vândă, le-a transferat prin vânzare conform facturii nr. 77 din 20.04.2006 emisă de Ulpia Numismatics Limited către casa de licitaţii Classical Numismatic Group, Inc. London Office în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a bunurilor”, se arată în motivarea instanţei.
Dosarul a fost instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Faptele de care este acuzat Camil-Radu Horia s-au desfăşurat în perioada 2003-2010. Anchetatorii susţineau că clujeanul era la curent cu faptul că artefactele aparţin Patrimoniului cultural al României şi că au fost sustrase din situri arheologice. Bunurile de patrimoniu depistate de autorităţi au fost recuperate şi repatriate. De asemenea, de la inculpat au fost recuperate tezaure monetare, dar şi alte piese.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura