Comunitate

Radu Crișan, directorul Direcției Silvice Hunedoara: Braconajul a scăzut în județ

Adriana Năstase
Șeful Direcției Silvice Hunedoara, Radu Crișan (foto), face un apel către proprietarii de păduri din județ să încheie cotnracte de pază. Aflați din interviul ce urmează unde vinde produsele sale Direcția Silvică.
— Ce fel de păduri administrează Direcția Silvică Hunedoara?
— Direcţia Silvică Hunedoara administrează o suprafaţă totală de fond forestier de 202.038 ha (64 la sută din fondul forestier al judeţului Hunedoara). Din această suprafaţă, 55 511 ha reprezintă fond forestier privat şi fond forestier al U.A.T-urilor, iar restul de 146.527 ha sunt păduri proprietate a statului. Fondul forestier privat este administrat de Direcţia Silvică în baza contractelor de prestări servicii silvice încheiate cu proprietarii de pădure.Dorim să facem un apel către toţi micii proprietarii de pădure care încă nu au contracte de pază cu ocoale silvice autorizate:să încheie cât mai curând astfel de contracte pentru a beneficia gratuit de paza pădurilor aflate în proprietatea lor. Codul silvic prevede că toate proprietăţile de fond forestier mai mici de 30 ha beneficiază de asigurarea de la bugetul de stat a contravalorii costurilor serviciilor de pază.
— Care este cea mai mare sursă de venit a Direcţiei?
— Lemnul este principala sursa de venituri pentru RNP-Romsilva, o regie care, într-un procent majoritar, se autofinanțează şi care prin valorificarea resurselor pădurii trebuie să asigure fondurile necesare gospodăririi acesteia.
— Unde sunt vândute produsele de la Direcţia Silvică? Se comercializează intern sau extern?
— Lemnul se comercializează exclusiv pe piaţa internă, vânzarea acestuia fiind strict reglementată prin acte normative (legi/hotărâri de guvern) prin care se asigură cadrul legal de valorificare atât către industrie (vânzare direct din pădure şi/sau sortimente rezultate prin exploatarea şi fasonarea/sortarea masei lemnoase) cât şi pentru asigurarea nevoilor de lemn pentru incălzirea locuinţelor.
— Referitor la braconaj, care este situaţia în judeţ?
— Direcția Silvică Hunedoara gestionează în prezent 10 fonduri cinegetice, din cele 70 de fonduri existente în judeţul Hunedoara.Pe fondurile cinegetice gestionate se fac periodic patrulări de către personalul silvic și de vânătoare pentru depistarea eventualilor braconieri, patrulări inclusiv cu poliția sau cu jandarmeria.Braconierul poate uza de armă dar și de alte mijloace cum ar fi capcanele sau lațurile.Braconierii urmăresc obținerea în principal de carne de vânat și de trofee de vânătoare.Putem afirma că pe fondurile cinegetice gestionate cazurile de braconaj depistate în ultimii ani sunt puține ca urmare a activității de prevenție desfășurate prin prezența permanentă a personalului propriu în teren.Sunt sub control și observație în principal zonele limitrofe ale județului Hunedoara cu județele Caraș-Severin, Gorj și Vâlcea unde accesul spre culmile munților Țarcu, Godeanu sau Parâng este mai facil pornind dinspre aceste județe.În activitatea noastră am remarcat efectivele mari de urși și lupi și existenţa conflictelor între om și urs soldate cu pagube materiale și chiar persoane rănite.Ursul și lupul sunt elemente faunistice deosebite ale României, dar nu sunt specii aflate pe lista roșie a speciilor pe cale de dispariție, din contră populațiile existente de urs și lup sunt mult prea numeroase. Considerăm că este necesar un nou management al ursului și lupului care să permită o vânătoare controlată și astfel o reducere a efectivelor acestor specii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura