Categories: Actualitate

Rãchitova s-a mişcat bine anul trecut

Magdalena Şerban

La Răchitova, e ca-n sport, ori faci performanţă, ori te laşi păgubaş. Aşa a făcut şi edilul comunei, Eugen Dorel Băiconi (foto), care nu s-a lăsat până nu a văzut că lucrurile merg într-o direcţie bună.

Criză, dar nu la lucrări
Se vede treaba că lumea va avea unde să-şi organizeze evenimentele importante din viaţă. Dacă două dintre căminele culturale din satele comunei (Boiţa şi Răchitova) au fost reabilitate prin ARDDZI, (60.000 de lei pentru fiecare proiect câştigat), pentru cel din Ciula Mare, s-au scos bani din puşculiţa locală. Totodată, au început lucrările şi la căminul din Vălioara, iar pentru cel din Ciula Mică, au fost aprobaţi banii pentru renovare (de la bugetul local), lucrările fiind demarate încă de anul trecut. S-a şi ţinut petrecerea de Revelion aici, mai urmează finalizarea băilor şi a bucătăriei. De asemenea, a doua zi după Crăciun, s-a inaugurat Căminul Cultural din Răchitova, printr-un spectacol de colinde şi muzică populară, organizat de primărie, împreună cu Asociaţia Umanitară Sara Maria. Nici unităţile de învăţământ nu sunt mai prejos, şcoala primară din Vălioara şi cea generală din Răchitova, având încălzire centrală. Baza sportivă din Ciula Mare, nu demult inaugurată, are deja un istoric bogat de meciuri disputate, iar restul lucărilor a prins viaţă, aşa că mulţumirea primarului e deplină. “Am refăcut sistemul de iluminat public, montând încă 30 de lămpi economice, pe lângă cele existente. În ceea ce priveşte bisericile, la cea din Răchitova s-a montat parchet şi s-a placat altarul cu gresie, iar bisericile ortodoxe din comună (cinci la număr) au instalaţie exterioară de iluminat. Din păcate, nu am apucat să demarăm reabilitările la cea din Ciula Mare, dar e cuprinsă în agenda anului 2012”, a mai precizat Eugen Dorel Băiconi.

… şi încă ceva
“Avem aprobate alimentarea cu apă şi canalizarea pentru Ciula Mare, Ciula Mică, Boiţa şi Vălioara, printr-un proiect depus prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, iar pe HG 577, ne revine suma necesară alimentării cu apă şi a canalizării în Răchitova. A avut loc licitaţia pentru execuţie şi urmează începerea lucrărilor. Tot prin PNDI, ne-a fost aprobată modernizarea a şapte km din (DC) 99 (Ciula Mare-Vălioara-Mesteacăn), la primăvară urmând s-o demarăm. S-a mai modernizat drumul comunal, reprezentând prelungirea Văii Celţii, însă acesta a avut ca sprijin bugetul propriu. De asemenea, am mai pietruit un km de drum, ce era efectiv impracticabil, în zonă existând case, iar el reprezentând o punte de legătură cu păşunile. Dacă tot am amintit de păşuni, pot să spun, că s-a finalizat curăţirea lor (aproximativ 70 de ha)“, a precizat primarul comunei Răchitova.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că e dragoste mare între un personaj de la noi și o…

8 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că a convins cu talentul său de antrenor, fiindu-i…

8 ore ago

Bulina neagră

Vasile R., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală…

8 ore ago

Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor: Votați-l pe Iulius Bedea! Votați-l pe Iulius, un om devotat orașului și cetățenilor

Ieri, președintele social-democraților hu­nedoreni, Laurențiu Nistor și primarul din Simeria, Iulius Bedea, au susținut o…

8 ore ago

Aveți grijă ce plăți faceți pe internet! O hunedoreancă a rămas fără banii din contul fetiței sale

Una dintre fiicele femeii din muni­cipiul Hunedoara a făcut o plată în valoare de 9…

8 ore ago

Învinuită de distrugere. Supărată că a pierdut, o femeie a făcut zob un aparat de păcănele

Femeia din Simeria, amatoare de jo­curi de noroc, și-a folosit poșeta drept armă în lupta…

8 ore ago