Comunitate

Rãchitova, binecuvântatã cu un primar gospodar

Adriana Năstase

Atmosfera tipic ţărănească, păstrarea intactă a tradiţiilor, obiceiurilor şi ospitalitatea sătenilor măresc atractivitatea comunei Răchitova. Satele din zonă au păstrat puternice tradiţii spirituale. Deşi construcţiile moderne le-au înlocuit, într-o anumită măsură, pe cele vechi, tradiţionale, totuşi, atmosfera a rămas aproape neschimbată, aşa cum era în urmă cu mulţi ani. Primarul Eugen Dorel Băiconi (foto) a reuşit să facă din Răchitova un centru important. El a atras investiţii, schimbând în bine traiul oamenilor care locuiesc pe aceste meleaguri frumoase.

Lăcaşe de cult şi cămine culturale renovate
Om cu frică de Dumnezeu, edilul şef şi-a îndreptat atenţia spre susţinerea bisericilor din comună. Biserica ortodoxă din satul Boiţa a fost renovată atât în interior, cât şi în exterior, iar în prezent, se lucrează la pictură. Banii au fost bine drămuiţi, astfel încât fondurile locale, cei 10.000 de lei de la  Consiliul Judeţean şi donaţiile fiecărei case din Boiţa, timp de patru ani, au făcut posibilă renovarea. De asemenea, Biserica ortodoxă din satul Vălioara a fost şi ea renovată. Nici locurile în care voia bună uneşte sufletele consătenilor nu au fost uitate. Lucrările de renovare (acoperiş şi interior) la Căminul Cultural din satul Ciula Mare sunt în curs de finalizare, finanţarea venind de la bugetul local şi de la  Consiliul Judeţean Hunedoara.

Iluminat economic, şcoli şi grădiniţe la nivel european
Iar pentru că o comună atât de deosebită trebuie pusă în valoare şi pe timp de noapte, dar la costuri reduse, iluminatul public a fost modernizat şi el. Circa 250 de lămpi de 36 kW, economice, au fost montate în toate satele, pe lângă cele vechi. La Răchitova, copiii nu sunt deloc puţini la număr, comparativ cu alte comune. Motiv pentru care, edilul şef a construit în fiecare sat câte un teren de joacă, cu bani de la Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale. „Şcolile şi grădiniţele din comună sunt modernizate mai ceva ca la oraş. Mă bucur că am putut oferi copiilor de aici, condiţii optime pentru studiu“, spune primarul Eugen Dorel Băiconi. Cele trei şcoli, Boiţa, Vălioara şi Răchitova, sunt acum în conformitate cu normele europene.

Drumuri de acces şi păşuni curate
Banii primiţi de primărie de la APIA Hunedoara, 130.000 de lei, pentru curăţarea păşunilor şi 120.000 de lei pentru drumurile care duc la păşuni îi ajută foarte mult pe localnici. Astfel, păşunile au fost curăţate pe o suprafaţă de aproape 200 de hectare, iar aproximativ 20 de kilometri de drum sunt în lucru.
Primarul din Răchitova vrea să construiască în satul Ciula Mare o bază sportivă, pentru ca şi comuna pe care o conduce să aibă înscrisă o formaţie în campionatul judeţean. „Vrem să denumim această echipă, Cetate Răchitova“, adaugă edilul şef Eugen Dorel Băiconi. Un alt proiect depus de către comunitatea din Răchitova este cel de „Alimentarea cu apă, canalizarea şi staţia de epurare în satele Ciula Mare, Ciula Mică, Voiţa şi Vălioara; renovarea şi modernizarea Căminului Cultural în Răchitova şi Ciula Mică; Înfiinţarea şi dotarea centrului de asistenţă după programul şcolar de tip «After School» în comuna Răchitova”. Proiectul a acumulat 64 de puncte, însă, deocamdată, nu a fost aprobat.
În aprilie anul acesta, s-a mai depus un proiect pe Măsura 1.2.5., pentru reabilitarea drumurilor agricole din satele comunei. S-a mai aprobat, de către Consiliul Judeţean, modernizarea a doi km din DJ 787C (Haţeg – Răchitova – Lunca Cernii), iar la sfârşitul acestei luni, lucrarea va fi scoasă la licitaţie. Pe HG 577 s-a mai obţinut sprijin pentru modernizare DC99 (Ciula Mare – Vălioara – Mesteacăn), contractul de execuţie fiind deja semnat.

Accent pe dezvoltarea turismului
Satul Mesteacăn are un potenţial turistic deosebit, fiind de o frumuseţe aparte. De aceea, el este o prioritate pentru a se dezvolta turismul. ,,Aici îmi doresc să înfiinţăm un muzeu al satului, în vreme ce la Boiţa, unul al mineritului. Tot la acest capitol, al turismului, avem în vedere punerea în circuitul turistic şi a turnului din centrul de comună, ridicat în secolul al XIV-lea, prin amenajarea unei căi de acces spre acesta. Pentru realizarea investiţiei avem nevoie de 300.000 de euro, sumă pe care sperăm să o obţinem prin accesarea de fonduri europene nerambursabile”, a declarat Eugen Dorel Băiconi, primarul comunei Răchitova.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura