PSD propune plafonarea preţurilor la carburanţii auto

În opinia PSD, Guvernul trebuie să intervină rapid pentru a pune capăt creșterii de prețuri la carburanți și pro­punerea PSD este plafonarea pre­țurilor.
La începutul lunii martie, când s-a creat panică în benzinării și s-au format cozi de zeci sau sute de mașini, prețul barilului de petrol a atins un vârf de 123 de dolari, iar prețul mediu la pompă era de 7,5 lei/litru de carburant. Presa economică susține că la acel moment adaosul comercial practicat în medie pe lanțul comercial din piața de com­bustibili era de 37%.
În prezent, prețul barilului este 110 dolari, deci cu aproape 11% mai puțin decât în acel moment de panică de la începutul lunii martie. În aceste condiții, prețul la pompă ar fi trebuit să scadă la 6,7 lei, însă pe piață prețurile au crescut.
După speculațiile din luna martie, când românii au format cozi kilome­trice la toate stațiile de alimentare cu carburanți din România, ministrul Ener­giei a asigurat toți posesorii de auto­mo­bile că prețurile nu vor mai crește. Cu toate că ministrul spunea la acea vreme că: „Nu se vor scumpi carbu­ranții la 9, 10, 11 lei”, realitatea este cu totul diferită și operatorii din piața de carburanți își triplează profiturile în timp ce banii din buzunarele românilor sunt din ce în ce mai puțini.
În această situație, când adaosul comercial și implicit marja de profit a companiilor este mai mare, PNL ar trebui să fie de acord cu propunerea PSD de plafonare a prețurilor. În caz contrar, ministrul Energiei trebuie să vină urgent cu o soluție alternativă care să aibă ca finalitate oprirea creșterilor prețurilor de la pompă pentru a se opri această creștere de prețuri care este pur speculativă și care nu are nicio le­gătură directă cu prețul materiei prime și cu costurile de producție.
Soluția PSD este de a limita, tempo­rar, acest adaos comercial la un nivel care să reducă prețul la combustibil, fără a afecta buna funcționare a com­pa­niilor. Scumpirea carburanților și a utili­tăților au generat majorări de pre­țuri la raft pentru toate produsele co­mer­cializare pe teritoriul României. De aceea, dincolo de discuții și dezbateri este nevoie de acțiune. Dacă PNL nu are o altă soluție decât cea propusă de PSD, atunci trebuie să accepte în cel mai scurt timp introducerea prețului maximal pe o durată limitată de timp.

Ilie Toma,
deputat PSD Hunedoara

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

11 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

11 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

11 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

11 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

11 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

11 ore ago