Protest zgomotos în faţa Prefecturii

Natalia Bumbac

Sindicatul „Muntele” a organizat ieri un protest în faţa Prefecturii Hunedoara. Sub sloganul „Hunedoara suntem noi”, mitingul a avut drept scop conştientizarea clasei politice asupra problemelor economice şi sociale cu care se confruntă judeţul Hunedoara. La protest au participat aproximativ 200 de persoane, printre care reprezentanţi ai mai multor sindicate din judeţ, cărora li s-au alăturat şi reprezentanţi ai presei din Valea Jiului.

„Ne-a transformat în sclavi moderni”
La început de campanie electorală şi aşa destul de tensionată, reprezentanţii sindicatelor din judeţ au decis să ia atitudine. Nemulţumirile lor sunt numeroase, iar principala este legată de legea dialogului social 62/2011. Aşa cum a declarat Petre Vaidoş, liderul Sindicatului „Siderurgistul” Hunedoara, prezent la protest, legea muncii şi a dialogului social, votată cu trei ani în urmă, a fost făcută în aşa fel încât să reducă sindicatele la tăcere, iar angajaţii să fie un fel de sclavi moderni. „Vreau să vă spun că aceste modificări încalcă inclusiv Constituţia României, unde este prevăzut ca cetăţenii României să aibă dreptul la muncă şi protecţie socială. Tot în legea votată cu trei ani în urmă a fost anulat dreptul angajaţilor de a protesta în momentul în care există un contract colectiv de muncă. O lege care a încălcat grav drepturile angajaţilor, de exemplu, avem colegii de la platforma siderurgică a Combinatului din Hunedoara care lucrează cu un singur drept – salariul minim pe economie”, a afirmat Petru Vaidoş, în discursul rostit în faţa protestatarilor.

Unde se află Hunedoara în strategia energetică?
Dincolo de supărările legate de legea dialogului social, demonstranţii au ţinut să readucă în prim plan şi problemele legate de disoluţia treptată şi ireversibilă a sectorului energetic din judeţul Hunedoara. Principalii vinovaţi identificaţi de către protestatari sunt tot guvernanţii care nu au fost capabili să gestioneze eficient situaţia. „Am aflat că se lucrează la Strategia Energetică Naţională, dar nu am aflat unde ne situăm noi în acest proiect. Prin urmare, cerem Guvernului să introducă producătorul de huilă din Valea Jiului în Strategia Energetică Naţională”, a declarat Petre Nica, liderul Sindicatului „Muntele”. Aşa cum au anunţat reprezentanţii sindicaliştilor, protestele vor lua amploare astăzi, printr-un miting organizat la Bucureşti, unde şi-au anunţat prezenţa peste 8.000 de membri de sindicate din toată ţara.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

21 de ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

21 de ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

21 de ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

21 de ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

21 de ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

21 de ore ago