Protest spontan la spitalul din Vulcan

Anamaria Nedelcoff
Maximilian Gânju

Circa 80 de angajaţi ai Spitalului Municipal Vulcan au protestat, ieri dimineaţă, în curtea unităţii medicale, pentru a cere explicaţii conducerii şi administraţiei locale cu privire la salariile pe care trebuie să le încaseze. Cei 140 de angajaţi ai spitalului ar fi trebuit să primească leafa în data de 15 aprilie, însă, pentru că spitalul nu are bani, s-a întârziat mai bine de o săptămână.
Doar jumătate din salariu
„La 9.30, toată lumea, asistente, medici, îngrijitori, infirmieri, brancardieri, au ieşit în curtea spitalului, în cadrul unui protest spontan. Am numărat 80 de persoane. Toţi sunt nemulţumiţi, pentru că, după ce am rămas fără sporuri, am fost anunţaţi că vom primi jumătate din salarii, acum, în prag de sărbători. Vom intra şi mâine în grevă (astăzi – n.r.), până se va rezolva problema salariilor noastre“, a declarat Veronica Popescu, liderul de sindicat de la  Spitalul Municipal Vulcan.
Şeful Unităţii de Primiri Urgenţe, medicul Cătălin Popa, spune că este foarte greu să se descurce, atât el, cât şi ceilalţi angajaţi cu lefurile primite. Medicul mai spune că a făcut gărzi inclusiv în weekend şi abia a ieşit la un salariu de 2.000 de lei, leafă cu care trebuie să trăiască el şi familia sa o lună de zile.

S-au achitat datoriile la bugetul de stat
Deşi, conform legii, prioritare sunt lefurile angajaţilor,  conducerea unităţii a decis să achite, cu banii primiţi de la Casa de Asigurări de Sănătate, datoriile la bugetul de stat, pentru a putea semna un nou contract cu instituţia care decontează serviciile prestate şi pentru a evita oprirea activităţii spitalului.
„Noi am primit 318.333 lei de la CJAS, însă s-au folosit pentru plata restanţelor la bugetul de stat pentru perioada decembrie-februarie. Fostul manager nu a plătit contribuţiile la stat şi acum suferim noi. Eu nu înţeleg de ce nu vine Curtea de Conturi în control, să verifice unde s-au dus banii pentru contribuţiile noastre. Am făcut un memoriu, sâmbătă, la CJAS, pentru a mai primi 100.000 de lei, necesari pentru salariile noastre“, mai spune Veronica Popescu.

Ce zice primarul municipiului
Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, precizează că, în acest moment, nu sunt bani pentru ca angajaţii spitalului vulcănean să-şi primească salariile întregi. „Celor care au făcut grevă nu li se va plăti această zi. Nu munceşti, nu te pot plăti. Nu sunt bani acum pentru plata salariilor în întregime. Eu le-am dat un avans, urmează să mai primească. Au trebuit achitate contribuţiile la stat pentru perioada decembrie-februarie“, susţine Gheorghe Ile.
Cât despre cine este vinovat pentru neplata contribuţiilor sociale la timp, primarul Vulcanului spune că şi în momentul de faţă se fac verificări.
„Pe fostul manager l-am schimbat, am analizat situaţia. Încă se fac verificări cu privire la situaţia spitalului şi aşteptăm rezultatul lor. Dacă va fi găsită vinovată, să meargă s-o aresteze“, a mai declarat primarul Gheorghe Ile.
Pe timpul protestului în spital, au rămas angajaţi care au asigurat permanenţa şi asistenţa medicală de urgenţă.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A scăpat de la ăia să­raci cu duhul și s-a gândit că i-ar sta bine…

2 ore ago

Bulina albă

Adrian Ahrițculesei, alpinist din Petroșani Pentru că a reușit să atingă cel mai înalt vârf…

2 ore ago

Bulina neagră

Adrian B., din localitatea Uricani Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unui…

2 ore ago

S-a sinucis după o doză din drogul „Zombie”

Un tânăr din municipiul Lupeni s-a înecat în Râul Jiul de Vest, după ce ar…

2 ore ago

Hoți fără frică de cele sfinte

Doi recidiviști din municipiul Hunedoara au fost acuzați că au jefuit o bătrânică într-o biserică…

2 ore ago