Eveniment

Protest din cauza gunoiului

3 X 2

Sorina Popa

Câteva zeci de locuitori ai satului hunedorean Uroi, din apropierea oraşului Simeria, au blocat, ieri, drumul de acces spre groapa de gunoi folosită de un operator privat de salubritate, oamenii fiind nemulţumiţi de mirosurile pe care le degajă în atmosferă deşeurile menajere care au ajuns să fermenteze din cauza căldurii.

Au pus bolovani pe drum
Oamenii au aşezat pe drumul care duce spre groapa de gunoi Măgura Uroiului, mai mulţi bolovani, pe care i-au desprins dintr-o stâncă din vecinătate, şi au săpat un şanţ, pentru ca maşinile mari ale firmei de salubritate să nu mai poată trece. Un localnic şi-a adus autoturismul propriu şi l-a lăsat perpendicular pe drum, iar mai mulţi săteni s-au aşezat în faţa acestuia. „Nu mai rezistăm din cauza mirosului degajat de gunoaie. Ne este teamă că se vor îmbolnăvi copiii. Şobolanii au plecat de la groapă şi au ajuns în sat. Nu mai putem să ne folosim de grădini sau de fructele din livadă”, spunea unul dintre protestatari.

Ambalat în folii de plastic
Primarul comunei Rapoltu Mare, Octavian Roman, pe teritoriul căreia se află deponeul, a confirmat o parte din spusele sătenilor, menţionând că mirosul pestilenţial este generat de faptul că gunoiul este adus ambalat în folii de plastic, deşeurile fermentând din cauza căldurii. ”Gunoiul este adus de operatorul de salubritate Retim Timişoara, concesionar al acestui deponeu. Gunoiul este ambalat în folii de plastic şi fermentează din cauza căldurii. Atunci când sacii cu gunoi sunt mişcaţi cu buldozerul pe groapă, folia din plastic se sparge, iar în atmosferă se degajă un miros insuportabil”, a spus primarul Octavian Roman. Primarul comunei Rapoltu Mare a menţionat că va discuta cu conducerea firmei Retim Timişoara, pentru a se găsi o soluţie la problemele semnalate de săteni. Potrivit acestuia, deponeul mai poate fi folosit doar până la sfârşitul anului, când va trebui să fie închis, în conformitate cu angajamentele luate de România la Comisia Europeană. Groapa de gunoi se întinde pe o suprafaţă de aproape trei hectare şi mai poate primi, până la închidere, aproximativ 800.000 de metri cubi de gunoi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura