ActualitateFlash

Promisiune îndeplinită a primarului Mihai Irimie: La Şoimuş au început lucrările la reţeaua de apă

07 Soimus APA (23)Magdalena Şerban

După ce, la alegerile locale din 2012, a promis comunităţii introducerea reţelei de alimentare cu apă, primarul din Şoimuş, Mihai Gabriel Irimie, s-a apucat de treabă. Lucrările au debutat în această săptămână, în satele Bălata şi Şoimuş, urmând să fie finalizate până cel târziu în luna noiembrie, anul curent. În 2015 sunt programate satele Boholt şi Bejan, iar în 2016 sunt vizate Păuliş şi Chişcădaga.

Gata în doi ani, dar cu plata în şapte
Alimentarea cu apă a satelor Şoimuş, Bălata, Bejan, Boholt, Chişcădaga şi Păuliş este un program în valoare de 11.140.000 lei, care va fi implementat cu bani de la bugetul local. Deşi termenul de finalizare a întregii investiţii este de 24 de luni, administraţia din Şoimuş are un mare avantaj, şi anume acela că va achita lucrările eşalonat, pe o perioadă de şapte ani. „Dacă nu puneam condiţii referitoare la plăţi, condiţii pe care le-am stipulat în caietul de sarcini, nu am fi avut cum să realizăm ce ne-am propus. Am făcut nişte calcule, în funcţie de posibilităţile noastre financiare, şi am ajuns la concluzia că nu ne puteam hazarda, alegând să plătim totul, la finalul lucrărilor, adică după doi ani. E imposibil pentru că avem restituiri de bani, pe care am estimat că le vom onora în circa cinci ani. Momentan, avem restanţe în cuantum de 1.500.000 de lei, iar un milion de euro reprezintă creditele moştenite de la vechea administraţie. Lor li se adaugă şi dobânzile lunare. Dacă nu am fi avut contractate aceste credite, anual, ar fi fost disponibilă pentru investiţii o sumă de peste 1.200.000 de lei, adică atât cât restituim noi şi vom restitui şi în continuare. În 2018-2019 scăpăm, dar până atunci ducem totul, în spate”, arată primarul Mihai Gabriel Irimie.

Contestaţiile au întârziat startul investiţiei
Cum trăim în România, aici nimic nefiind sigur, era clar că se va găsi şi un contestatar, care să întârzie lucrările. „Cu toate că ne-am propus să demarăm mai repede acest program, au existat contestaţii la licitaţia de atribuire, iar până s-au soluţionat şi am primit undă verde de începere a lucrărilor, a durat vreo zece luni. Iniţial, am fost contestaţi la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţilor, plângerea dovedindu-se a fi nefondată, apoi am ajuns în instanţă, iar Curtea de Apel Alba-Iulia a validat câştigătorul, considerându-l eligibil. Licitaţia a fost postată pe SEAP şi a avut loc în luna august 2013, participând cinci ofertanţi. Dacă nu erau aceste impedimente, începeam de mult timp şi implicit, terminam mai repede. Acum, asta e, trebuie să ne descurcăm”, mai spune primarul Irimie.
Apa devenise o problemă
Potrivit proiectului, de alimentare cu apă vor beneficia 1.113 gospodării la nivelul întregii comune, dintre care 404 sunt în Şoimuş, iar 160 în Bălata. Investiţia era absolut necesară, deoarece localnicii au probleme cu apa din fântâni, de ceva vreme. „Pe de o parte seacă, iar pe de altă parte, este prea calcaroasă. Una dintre cauze poate fi legată şi de lucrările la autostradă, fiind posibil să se fi atins pânza freatică, iar în consecinţă, a scăzut nivelul apei în fântâni. Aşa că am încercat să venim în ajutorul oamenilor, prioritizând această lucrare”, afirmă Mihai Gabriel Irimie. Primarul a mai amintit că deşi comuna Şoimuş se află la o aruncătură de băţ de municipiul-reşedinţă de judeţ, consătenii săi nu beneficiau de un strop de civilizaţie: apă la robinet.

O istorie cu dichis
Ceea ce puţină lume ştie este că programul care vizează introducerea reţelei de apă a fost demarat, în trecut, pe Ordonanţa nr. 7, însă a fost oprit din cauza unor probleme de execuţie. „Când am preluat mandatul, în urma unui control al Curţii de Conturi, s-au identificat ca existau nişte lucrări plătite, dar neexecutate. S-a făcut o parte din lucrări, dar au fost decontate mai multe. Ca urmare a acestui fapt şi a întârzierii finalizării execuţiei cu 1,5 ani faţă de graficul asumat, am reziliat contractul cu firma prestatoare. A urmat revizuirea proiectului, iar societatea cu pricina am dat-o în judecată, ca să ne putem recupera prejudiciul în valoare de peste 1.900.000 de lei. Actele vor dovedi totul, fiind semnată inclusiv o situaţie de lucrări. Eu nu vreau să arunc cu noroi în nimeni, ci doar îmi doresc ca de acum încolo, toate proiectele să fie făcute în folosul comunităţii, nu scriptic, ci faptic. Păcat că acest program nu s-a realizat pe bani europeni”, susţine primarul din Şoimuş.

Urmează noi investiţii
Cât priveşte alte proiecte de modernizare, care vor fi puse în practică în următoarea perioadă, ele au la bază fonduri europene nerambursabile şi s-au accesat prin intermediul GAL-ului. „Modernizarea şi dotarea căminului cultural din Sulighete sunt prevăzute într-un program pentru care vom semna contractul de finanţare, probabil până la finele lunii curente. Are o valoare de 45.000 de euro. Al doilea, tot pe GAL şi cu aceeaşi valoare ca şi primul, este un proiect cu ajutorul căruia dorim să asfaltăm o porţiune de 200 de metri dintr-un drum comunal din Bălata, pentru că pe acolo trec multe maşini încărcate, dinspre balastiere, şi fac mult praf. Tot pe viitor, îmi doresc să reuşim să introducem apa şi în Fornădie, Câinelu şi Sulighete. Vom vedea ce sume sunt alocate pentru noile axe de finanţare, ca să ştim ce documentaţie să pregătim. Referitor la reţeaua de canalizare introdusă în Şoimuş, pot spune că am semnat recepţia lucrării, dar branşarea localnicilor se va face o dată cu cea la reţeaua de apă. Staţia de epurare poate acoperi toate satele, fără probleme, aşa că nu mai e nevoie de câte una, în fiecare localitate. Vom încerca să identificăm o sursă de finanţare, pentru a introduce canalizarea şi în celelalte sate”, a declarat Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Şoimuş.

9 comentarii la „Promisiune îndeplinită a primarului Mihai Irimie: La Şoimuş au început lucrările la reţeaua de apă

  • un dobitoc ce poti spune altceva despre el ,de altfel se vede si pe mutra lui bovina.Apa trebuia introdusa pe fonduri europene nu proprii,UE acorda fonduri nerambursabile prioritar pentru alimentarea cu apa a satelor si comunelor.

  • Ai dreptate Florine,dar ce poate sti mucea asta,impovareaza bugetul primarie cu credite care le vor plati si generatiile viitoare. exact cum a facut si primarul de trista amintire de la Deva mircia muntean

  • acuma ma lasati ca si penultimul nu ne prea putem lauda cu el,ca era mai tot timpul beat

  • Domnul primar Irimie de ce nu spuneti ca firma Constructii 5 Vest , cea care a castigat licitatia pentru continuarea proiectului pentru apa si canalizare iti apartine , Irimie tie si asociatului tau Ovidiu Draia. In acesta licitatie nu a contat faptul ca alte firme care au participat la licitatie au avut oameni specializati in acest domeniu , deci licitatia a fost trucata .

  • Mucea asta cum ziceti voi Pesedistilor a realizat toate proiectele care le-a promis ! A plătit 50% din datoriile pe care le-ați făcut voi . Voi vorbiti de fonduri europene” sesiunea 2008-2012 a trecut pe linga conducerea anterioară ca trenul prin gara” . Primar cum are comuna Soimus nu a avut si nu o sa mai aibă ! Sa stea cu fiecare cetățean de vorba , sa ajute pe toată lumea . Sunteți niște jigodi psd-iste ! Oameni buni ii denigrati , sunteți niște sugative financiare ” dupa voi potopul !!! „

  • Domnu Lepadat ! Lăsați articolele nu va mai luați dupa pesedisti ! O sa postez articolul din nou ! !!!!! Va multumesc pt amabilitate ! Nu va lăsați influentat de Nistor Laurențiu ! Nu deveniti pres !

  • Vasile Morar spune:
    9 mai 2014 la 16:10
    Mucea asta cum ziceti voi Pesedistilor a realizat toate proiectele care le-a promis ! A plătit 50% din datoriile pe care le-ați făcut voi . Voi vorbiti de fonduri europene” sesiunea 2008-2012 a trecut pe linga conducerea anterioară ca trenul prin gara” . Primar cum are comuna Soimus nu a avut si nu o sa mai aibă ! Sa stea cu fiecare cetățean de vorba , sa ajute pe toată lumea . Sunteți niște jigodi psd-iste ! Oameni buni ii denigrati , sunteți niște sugative financiare ” dupa voi potopul !!! “

  • Intamplator eu am lucrat pe acolo la autostrada si am locuit in comuna Soimus pentru aproape 4 luni, sincer eu nu am crezut ca acest Mihai Irimie o sa schimbe prea multe pe acolo si o sa fure ca si ceilalti primari, find un om care deja avea bani din firmele pe care le conduce. Din cele povestite de cei din comuna Soimus aveau foarte mare incredere in acest personaj si am vazut cum se citea pe fetele lor ca vor o schimbare in bine. Se pare ca domnul Mihai Irimie le-a oferit asta, e chiar un primar care l-as vrea peste tot.
    Se pare ca m-am inselat de cele gandite la vremea respectiva, domnule Mihai Irimie va doresc tot binele din lume si mult spor la cele promise catre cei din satele pe care le administrati.

    Cu stima si respect,
    Alexandru George B.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura