FlashPolitica si administratie

Proiectul minier de la Certej a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti

Sorina Popa

Investiţia de la exploatarea de aur de la Certej riscă să fie amânată, până ce în România va veni un guvern care să aibă responsabilitatea unei asemenea lucrări de mari dimensiuni. Ceea ce ar fi trebuit să fie un proiect care să ducă la crearea de sute de noi locuri de muncă, cel puţin la început, se pare că se termină prost, din cauza guvernanţilor, care pun beţe-n roate investiţiei respective.

„Am respectat legea”
După ce acordul de mediu pentru exploatarea de la Certej a fost dat de către Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a intervenit şi a solicitat verificarea modului în care documentul a fost eliberat, susţinând că el este „total ilegal”. În aceste condiţii, la Curtea de Apel Bucureşti urmează să se judece în contencios administrativ dacă acordul de mediu pentru proiectul minier de la Certej s-a emis conform legii. Până în 24 octombrie, firma Deva Gold trebuie să depună documentele solicitate, iar la sfârşitul lunii, se va judeca dosarul privind eliberarea acordului de mediu respectiv.
Nicolae Stanca, directorul general al Deva Gold, a declarat că „se cer acte doveditoare, care au condus la emiterea acordului de mediu. Noi am respectat legea”. La rândul său, prefectul judeţului, Sorin Vasilescu, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, că dacă se dovedeşte că acordul de mediu a fost dat respectând prevederile legale, este bucuros că investiţia de la Certej se poate realiza. „În caz contrar, îmi pare rău, dar nu se poate face ceva fără să se respecte legii ţării”, susţine prefectul de Hunedoara.

200 de milioane de dolari pe an
Proiectul minier propus la Certej de către compania canadiană Eldorado Gold Corporation prin intermediul societăţii Deva Gold, care ocupă o suprafaţă de 456 hectare, presupune procesarea a 45 milioane tone de minereu – cu o concentraţie de 1,8 grame de aur pe tonă de minereu – şi utilizarea unei cantităţi de cianură de sodiu de 1.653 tone pe an, timp de 16 ani. Ca şi în cazul proiectului Roşia Montană, reziduurile rezultate după prelucrare, inclusiv cele cu cianură şi metale grele, vor fi depozitate într-un iaz de decantare în aer liber cu o suprafaţă totală de 63 de hectare. Firma canadiană a preluat şi 80 la sută din acţiunile Deva Gold, care dezvoltă zăcământul aurifer de la Certej, celelalte 20 de procente aparţinând în continuare statului român. Canadienii estimează că în fiecare an, valoarea metalelor extrase de la Certej se va ridica la 200 de milioane de dolari.

8 comentarii la „Proiectul minier de la Certej a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti

  • Felicitari ministerului mediului pentru anulare proiect cu cianura la Certej-Deva .Jos cu tradatorul de neam si de tara Nicolae Stanca.

  • SA NU exploateze canadienii ci noi Romanii!sa nu mearga aurul in Canada , ci sa ramana in Romania 100%. sa nu se foloseasca cianura ci sa se exploateze normal cu utilaje cumparate de la UE!daca nu avem sa ramana aurul in pamant pentru generatiile viitoare ale Romaniei nu ale Canadei sau USA sau ale altor grupari evreiesti gen Frank Timis,etc…Catalin Hosu si dragos Tanase de la Rosia Montana sper ca auzi!sunteti tradatori nenorociti , la fel si Nicolae Stanca.Asta se numeste inalta tradare de neam si de tara si se plateste !si Iuda l-a tradat pe Hristos pentru 30 bani de arginti. voi tradati aici pentru AUR!

  • Suparat reporter al acestui articol, ca doar crestea si spaga de la PDL pentru articole defaimatoare

  • se pare ca asta e tot ce e in stare sa faca guvernul in legatura cu mineritul, sa puna bete in roate investitorilor. La fel au facut si in cazul investitiei de la Rosia Montana, se amana un raspuns de mai bine de 10 ani chiar daca proiectul e dorit de localnici si facut dupa ultimele norme europene. parca guvernul isi doreste ca tara noastra sa ramana cea mai saraca din Europa!

  • @Roman de ce sa nu se foloseasca cianura? e folosita in 90% din exploatarile din lume, e folosita in Finlanda, in Suedia, exista o legislatie extrem de stricta. Si care e problema ca vin investitori straini? In cazul Rosia Montana, ei pun toti banii pt investitie, si e vorba de cateva miliarde de dolari, dar noi luam 56% din profituri la bugetul de stat. practic castigam mai mult decat investitorii si ei acopera toate cheltuielile

  • si uite-asa, prin incompetenta autoritatilor, se amana crearea multor locuri de munca intr-o zona defavorizata. la fel se intampla si la Rosia Montana, unde se vor crea cateva mii de locuri de munca dupa ce se da drumul la exploatare, doar ca autoritatile amana un raspuns de prin 2006.

  • domnilor guvernanti, va bateti joc de minerii din tara asta prin amanari si prin rasturnari de hotarari. poate ca ati uitat ca ati promis crearea a un milion de locuri de munca, puteati foarte bine sa creati cateva mii prin pornirea mineritului, a proiectului de la Certej si a celui de la Rosia Montana, in schimb va bateti joc de investitori si de vietile oamenilor!

  • @Roman mai degraba e tradare sa lupti impotriva oamenilor din localitatile miniere, sa lupti impotriva dorintei lor de a se deschide mineritul, mai ales ca prin asta se si aduc foarte multi bani la buget si in economie!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura