EvenimentFlash

Procesul altor cãutãtori de comori a început

03 bratari (9)

Adriana Năstase

Ieri, la Judecătoria Deva a avut loc primul termen al procesului în care sunt judecate 10 persoane, acuzate că fac parte dintr-o reţea ce trafica mai multe obiecte de tezaur din aur şi argint, descoperite în urma unor săpături ilegale în siturile arheologice din judeţul nostru. Din grupul celor 10 fac parte şi doi deveni. Cauza a fost amânată, la solicitarea apărătorilor.

Filiera româno-anglo-americană
Prin rechizitoriul emis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în acest caz au fost trimişi în judecată 10 inculpaţi, români şi străini, acuzaţi de implicarea în sustragerea tezaurului alcătuit din brăţări şi monede, din punctul arheologic „Sub Muchea Cetăţii“ şi valorificarea acestuia pe filiera româno-anglo-americană, şi de sustragerea a două tezaure de brăţări din Sarmizegetusa Regia, zona „Căprăreaţa“, şi valorificarea acestora pe filiera sârbo-central-europeană.

67 de persoane cercetate
Dosarul celor 10 poate fi considerat un „pui“ al celebrului caz „Comorile dacice“, care la finalul procedurilor judiciare ar putea depăşi ca anvergură procesul „aurarilor“. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a cercetat, în acest dosar, 67 de persoane, cetăţeni români şi străini. În urma verificărilor, procurorii au decis punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a 10 inculpaţi, scoaterea de sub urmărire penală a altor nouă persoane şi încetarea urmăririi penale în cazul a şase dintre cei cercetaţi. Alte 20 de persoane au primit neînceperea urmăririi penale. Pentru o mare parte dintre cei cercetaţi în acest dosar, magistraţii de la Alba Iulia au hotărât disjungerea cauzei. Printre aceştia se regăsesc mai mulţi ofiţeri şi subofiţeri de poliţie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un sârb,
capul reţelei
Şefii grupării au fost un sârb, Ilic Ljubisa, suspectat că era puntea de legătură a românilor cu mafia sârbă, şi un român, Camil Horia Radu, patron al unor magazine de antichităţi, care ar fi traficat şi două dintre brăţările dacice, numite „mica new-yorkeză” şi „mica pariziană”, în străinătate. Printre obiectele de patrimoniu recuperate de oamenii legii în timpul urmăririi penale, se numără mai multe tezaure de monede antice: 1.656 denari republicani romani, 287 denari republicani din argint, 558 monede din aur, de tip Koson, 2.990 denari imperiali romani şi 105 piese arheologice reprezentând diverse tipuri de arme şi unelte dacice din fier, bronz, plumb.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura