FlashPolitica si administratie

Problema pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost scoasă din joben în preajma alegerilor generale. Unii cu demisiile, alţii cu circul!

Sorina Popa

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a pornit, ieri, un adevărat tsunami în Parlament. Se pare însă că liderul social-democrat a distrus surpriza pe care cei de la USR o pregătiseră, membrii acestui partid anunţând ieri că demisionează din Parlament, pentru a nu beneficia de pensii speciale.

„Singura variantă constituţională”
„Cât contribui, atât primeşti – este singurul principiu corect care trebuie să stea la baza pensiei. Voi demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie specială! La fel am făcut şi acum patru ani, la fel voi face şi acum. Legea spune că pensiile speciale se acordă doar pentru cei care au cel puţin un mandat întreg de parlamentar. În mandatul meu, PSD a asumat o direcţie clară în ceea ce priveşte această nedreptate crasă la adresa milioanelor de pensionari care au pensii pe baza contributivităţii. Am iniţiat şi am votat legea prin care toate pensiile speciale care depăşesc 7 mii de lei sunt impozitate cu 85 la sută. Nu este suficient, dar este singura varianta constituţională în acest moment. Îmi doresc să reuşim ca împreună să îi dăm jos pe toţi cei care s-au cocoţat pe Everestul financiar al pensiilor speciale. O bună ocazie a fost ratată din nou de Guvernul Orban în acest an, când a refuzat să dea o ordonanţă de urgenţă pentru eliminarea pensiilor speciale, act normativ care s-ar fi aplicat imediat. Câteva miliarde bune de lei economisite astfel ar fi fost mult mai utile la Sănătate în lupta cu pandemia sau pentru a pregăti şcolile pentru ca elevii să-şi poată continua procesul educaţional”, a scris preşedintele PSD pe pagina sa de Facebook.
E adevărat şi că e nevoie de o solicitare pen­tru a beneficia de pensie specială, iar cererea respectivă poate fi făcută doar de către cei care au cel puţin un mandate complet de parlamentar.
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a cerut ieri în şedinţa de plen ca pensiile spe­ciale să fie eliminate definitiv. Simonis şi alţi li­deri PSD precum şi parlamenarii USR au de­mi­sionat ca să nu beneficieze de pensii speciale.
MESAGERUL HUNEDOREAN a aflat ce cred parlamentari hunedoreni despre situaţia cu pensile speciale, demisionează ei sau nu îna­inte de terminarea mandatului?

„Populism, şi atât”
Deputatul Pro România Sorin Marica a declarat că „totul este populism. Nu mă aşteptam ca Marcel Ciolacu să facă ceea ce a făcut astăzi. Nu se poate să pleci cu o zi înainte de terminarea mandatului. Legea spune că doar dacă ai un mandat complet poţi avea şi pensie specială. Dacă vor atât de mult să renunţe la pensile speciale, să dea o Ordonanţă de guvern”.

„Un gest corect”
Senatorul PSD Cristian Resmeriţă susţine că de când a ajuns parlamentar a spus că nu este de accord ca aceştia să aibă pensii spe­ciale. „Am spus de la început, când am ajuns în Parlament că nu sunt de acord cu pensiile speciale. Am 40 de ani, deci nu mă gândesc la pensionare. Gestul făcut de preşedintele Marcel Ciolacu este unul de apreciat şi este corect. Că au făcut unii circ după declaraţiile sale, este altceva”, a spus senatorul social-democrat Cristian Resmeriţă.

„Un circ de prost gust”
Deputatul PNL Lucian Heiuş a afirmat că tot ce s-a întâmplat ieri în Parlament este doar un joc politic. “Este doar un circ de prost gust, care ne lasă un gust amar. Pensiile speciale sunt nesimţite, ele nu au nici o legătură cu contribuţia pe care o plăteşti în fiecare an. PNL a propus o lege pentru eli­minarea pensiilor speciale, însă Curtea Con­sti­tuţională a spus că ea nu este consti­tuţională”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura