Primarul Petroșaniului cere sprijin pentru populație și Complexul Energetic Hunedoara

Maximilian Gânju

Printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului Energiei, Tiberiu Iacob Ridzi (foto) cere măsuri de sprijin, pe termen scurt, mediu și lung, pentru Complexul Ener­getic Hunedoara, astfel încât po­pulația să beneficieze de energie elec­trică și termică la prețuri mai mici.

Din nou, la cărbune
Primarul municipiului Petroșani subli­ni­a­ză că în contextul actual, în Europa, se vede o migrare masivă dinspre termocentralele pe gaz metan către mai vechile termo­cen­trale cu cărbune. „În calitate de primar al municipiului Petroșani privesc cu îngrijo­rare la iarna care se apropie, în contextul facturilor tot mai mari la energie electrică și termică, pe care populația va fi nevoită să le plătească. Nu doar piața internă de ener­gie ne dă motive de îngrijorare, ci și piața europeană, unde asistăm la creșteri majore ale prețului energiei pe bază de gaze na­turale. Tocmai creşterea preţurilor la gaze na­turale pe piaţa en-gros din Europa încu­rajează din ce în ce mai multe companii de utilităţi să facă trecerea la cărbune pentru a genera electricitate.

Să găsească o schemă de sprijin
„Domnule ministru, în acest context euro­pean, unde se observă o migrare masivă dinspre termocentralele pe gaz metan către mai vechile termocentrale cu cărbune, vă solicit o implicare directă și rapidă în găsirea celor mai bune și mai urgente soluții pentru ca România să poată implementa, la rândul ei, aceste politici energetice favorabile.Vă rog, domnule ministru Virgil Popescu, să găsiți o schemă de sprijin, pe termen scurt, mediu și lung, apli­cabilă Complexului Energetic Hu­ne­doa­ra, astfel încât să putem să redevenim un jucător important pe piața energetică internă și, mai ales, să sprijinim populația să treacă cu bine peste iarna grea care se apropie, fără ca oamenii să fie sufocați de costurile mult prea mari la energie elec­trică și termică. Termocentrala Paroșeni a fost complet retehnologizată și înde­pli­nește toate condițiile de mediu, astfel că ar putea avea o contribuție majoră la sistemul energetic național, dacă ar avea materie primă. La această oră, unitățile miniere din Valea Jiului au o producție de maxim 700 – 800 de tone de huilă/ zi, în condițiile în care necesarul de la Paroșeni este de 1.800 de tone pe zi”, se arată în scrisoarea trimisă ministrului Virgil Popescu.
Potrivit edilului, ministerul are pârghiile necesare pentru creșterea capacității de producție a unităților miniere din Valea Jiului. Iacob Ridzi subliniază că este nevoie urgentă de adoptarea acestei scheme de sprijin pentru subvenționarea prețurilor la energie pentru populația vulnerabilă, pentru plafonarea prețurilor la energie și, nu în ultimul rând, avem nevoie de un act nor­mativ care să asigure viitorul Com­ple­xului Energetic, al mineritului și al pro­du­cerii de energie ieftină în Valea Jiului, pen­tru întreaga țară. ”Doar în România căr­bunele, la această oră, este pe locul IV în ceea ce privește ponderea în producția de energie. Domnule ministru, vă rog să faceți demersurile necesare la Comisia Euro­pea­nă pentru rediscutarea strategiei europene legate de cărbune. Trebuie reanalizată ur­gent posibilitatea de a nu mai închide minele din Valea Jiului și chiar o modalitate legală de acordare a unui ajutor financiar către unitățile extractive, pentru ca românii și România să poată să iasă cu bine din a­ceastă iarnă”, se arată în același document trimis ministrului.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Ăsta nu e „de driapta”? Păi ajungem la măsuri de stânga? Păi parcă „ciuma” nu era bună. Asumați-vă, vorba tătelului tău bețiv și turnător! Jalea Viului a fost întotdeauna pe dos.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Se anunță deranj mare pentru un individ din re­giunea cu lămpașe, om pentru care tupeul…

4 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului Pentru că a găsit o soluție…

4 ore ago

Bulina neagră

Adrian R., membru al unui grup organizat Pentru că alături de alți tineri a fost…

4 ore ago

Doi bărbaţi din Pakistan, aflaţi ilegal în România, au fost depistaţi la Petroşani

Doi bărbaţi din Pakistan, cu vârstele de 23 şi 37 de ani, care se aflau…

4 ore ago

Municipiul Deva va avea un Plan Urbanistic General în format digital

Municipalitatea din Deva a câştigat o finanţare în valoare de peste 2 mi­li­oane de euro…

4 ore ago

Au plecat la vânătoare fără autorizație

Polițiștii i-au prins în flagrant pe trei bărbați, care transportau cu un autoturism de teren…

4 ore ago