Categories: Comunitate

Primarul Ovidiu Furdui vrea să reabiliteze clădirile istorice din Crişcior

La Crişcior, lumea s-a săturat de neajunsuri. Aşa că primarul Ovidiu Furdui (foto) încearcă, pe cât de poate, să transforme zestrea trecutului într-un sprijin pentru viitor.

O clădire veche pentru o soartă nouă

„Am preluat de la Mina Barza o clădire veche de aproximativ un secol, în contul impozitelor datorate primăriei. Bineînţeles, trebuie reabilitată. O parte din acoperiş am reuşit să-l reabilităm. Demult, în cadrul acestei construcţii, funcţiona un spital minier. După reabilitare, putem vorbi de spaţiu adecvat pentru birouri, de exemplu. Dacă se redeschide mineritul în zonă, după cum sunt speranţe, s-ar preta pentru birourile miniere. În egală măsură, va putea funcţiona, din nou, un spital minier, aşa cum a fost odată. Vorbim de aproape 500 de metri pătraţi, deci, o suprafaţă destul de mare”, a spus Ovidiu Furdui, primarul din Crişcior.

Biserica-monument istoric, repusă în valoare

Printre altele, edilul-şef face lobby la Guvern pentru soarta bisericii-simbol a comunei, Biserica Adormirea Maicii Domnului, un vechi lăcaş românesc, ctitorit de cneazul Bâlea şi soţia sa, jupâniţa Vişe, la sfârşitul secolului XIV. „Biserica este monument istoric, deci are o însemnătate aparte. Dar este greu ca, fără bani, să poţi face ceea ce e necesar. Cât depinde de mine, încerc. Am tot fost pe la Ministerul Culturii şi Cultelor, în acest sens. Să vedem dacă vom fi ajutaţi. Sunt câteva milioane bune de investit. Vrem să refacem şi pictura”, a mai precizat Ovidiu Furdui.

Credite pentru TVA

O altă problemă grea pentru bugetul local este asigurarea plăţii TVA-ului pentru programele europene câştigate. „Pentru proiectul pe Măsura 322, avem nevoie de credit pentru  plata TVA.  El este deductibil, ni se va da înapoi, dar vom rămâne cu dobânzile. Ultima tranşă a TVA-ului pentru proiectul pe Măsura 322 ajunge la 30 de miliarde lei vechi, iar pentru proiectul accesat pe Măsura 313, ajunge la 1,5 miliarde lei vechi”, a mai arătat primarul. De precizat că primul proiect vizează modernizarea a 12 kilometri de drumuri comunale, construirea unui centru de tip After-School în Crişcior, achiziţionarea unui tractor şi a unei autospeciale IMOG şi dotarea căminului cultural din satul Zdrapţi. Valoarea lui este de 2,5 milioane de euro. Cel de al doilea reprezintă un Centru de Informare Turistică la Gurabarza şi are o valoare de 200.000 euro. (M. Şerban)

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban   Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare…

16 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A scăpat de la ăia să­raci cu duhul și s-a gândit că i-ar sta bine…

o zi ago

Bulina albă

Adrian Ahrițculesei, alpinist din Petroșani Pentru că a reușit să atingă cel mai înalt vârf…

o zi ago

Bulina neagră

Adrian B., din localitatea Uricani Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unui…

o zi ago

S-a sinucis după o doză din drogul „Zombie”

Un tânăr din municipiul Lupeni s-a înecat în Râul Jiul de Vest, după ce ar…

o zi ago