Politica si administratie

Primarul Florin Oancea: Văd Deva ca un municipiu în care au început marile șantiere

Sorina Popa
MESAGERUL HUNEDOREAN i-a adresat câteva întrebări primarului Devei, Florin Oancea (foto), despre problemele municipiului pe care-l păstorește.
Aflați care este cel mai stresant proiect al edilului șef, dar și ce buget de investiții pune la bătaie.
­— Domnule primar, cum ați descrie în câteva cuvinte municipiul Deva, la ora actuală?
— Văd Deva ca un municipiu în care au început marile șantiere. În acest an, toți devenii vor vedea, fizic, zecile de șantiere pe care le vom începe în oraș, rezultat al muncii de trei ani. După ce am obținut finanțări de la guvern, din bugetul local dar și europene, ne-am apucat de lucru.
—Fondurile europene sunt motorul dezvoltării oricărei comunități. Ce proiecte și ce sume sunt implicate în dezvoltarea municipiului nostru?
— Avem 32 de proiecte pe fonduri europene cu finanțare asigurată. Pentru unele dintre acestea lucrările au început, iar celelalte vor demara în perioada următoare. Pot să vă dau câteva exemple: Centrul istoric al Devei este un șantier în desfășurare, un proiect de 4 milioane de euro, care va fi finalizat în vara anului viitor. De asemenea, s-a dat ordin de începere a lucrărilor și a fost predat amplasamentul pentru Incinta 1 a Cetății, o investiție de peste 4 milioane de euro. Suntem în faza de licitație pentru achiziționarea autobuzelor electrice. Este cel mai mare proiect cu fonduri europene al municipiului, care se ridică la aproximativ 16 milioane de euro. Aici includem și reabilitarea infrastructurii de transport local. Apoi, în primăvara anului viitor vor demara lucrările de reabilitare a trotuarelor, aleilor, a zonelor verzi de la Bulevardul Decebal și până la bulevardul 22 Decembrie. Vom face aici și piste de biciclete. Un alt proiect de peste 4,5 milioane de euro va fi realizat pe Aleea Streiului în Cartierul Micro 15 din Deva. Este vorba de regenerarea urbană. Piața Operei intră și ea în reabilitare. Tot în anul 2022 începe reabilitarea Clădirii abandonate de la Liceul de Arte. Și Casa de Cultură va fi renovată, vor fi construite patru blocuri sociale pe strada Depozitelor, va continua extinderea rețelelor de utilități din zonele Archia, Strada Prelungirea Vulcan, Bârcea Mică.Mai avem în plan anveloparea de blocuri, dezvoltarea infrastructurii sportive , reabilitarea școlilor dar și construcția de noi creșe, grădinițe și școli. Acestea sunt doar o parte a investițiilor care vor începe în 2022.
—Cum vă descurcați cu organigrama veche pe care nu ați putut-o schimba? Sunt angajați care nu-și fac datoria 100 la sută?
—Ca în orice activitate, totul este perfectibil. Eu și colegii mei din conducerea primăriei ne străduim să-i determinăm pe toți angajații să-și facă datoria și să-i servească pe deveni. Pentru cei care nu se implică sau fac greșeli avem pârghii coercitive.
—De ce ar vrea o familie să rămână în Deva, sau mai mult să vină să se stabilească aici?
—Deva este un oraș frumos, apreciat de majoritatea locuitorilor, dar foarte apreciat de cei care îl vizitează. Preocuparea noastră este de a crește calitatea vieții fiecărui devean. O putem face investiind în infrastructură și sistemul educațional, generatoare de oportunități pentru noi locuri de muncă. Nu neglijăm nici partea de recreere, de relaxare.
—Ce buget are municipiul Deva pentru investiții?
—Bugetul general de investiții este de 155 de milioane de lei.
—Problema încălzirii școlilor este una de actualitate. Multe școli sunt închise din cauza frigului. Ce se întâmplă?
—La școli lucrările de montare centrale termice sunt în execuție. La Liceul de Arte s-a finalizat totul, la Colegiul Transilvania proiectul va fi terminat în luna noiembrie, iar la celelalte unități tot în noiembrie finalizăm.
A fost unul dintre cele mai provocatoare proiecte pentru mine, după închiderea Termocentralei Mintia, de a rezolva problema apei calde și a căldurii în municipiu. Și, cel mai stresant. Sunt convins că în scurt timp voi rezolva această situație. Va fi cea mai mare satisfacție ca primar pentru acest an.
—Dacă nu ați fi primarul Devei, ce i-ați transmite edilului șef?
—Să continue munca pe care a început-o pentru că rezultatele nu pot veni de pe o zi pe alta. Este nevoie de răbdare, timp, perseverență. Să asculte sfaturile cetățenilor și să nu se oprească.

 

One thought on “Primarul Florin Oancea: Văd Deva ca un municipiu în care au început marile șantiere

  • Stimate jurnalist, mergeti miercuri in toate aceste locuri, scoli, etc faceti poze de actualitate sa vedem situatia pe teren, iar la primarie poze ale proiectelor, desene, scheme, documente semnate, etc, mersi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura