Politica si administratie

Primarul din Petroşani vrea să ştie de ce a crescut incidenţa îmbolnăvirilor de Covid în municipiu. Ce răspunde şeful DSP Hunedoara

Sorina Popa, Maximilian Gânju

Primarul municipiului Petroşani a solicitat DSP Hunedoara să prezinte modalitatea de calcul a ratei de infectare cu virusul SARS – CoV – 2, precum şi numărul de teste efectuate zilnic în municipiul Petroşani. Solicitarea vine pe fondul creşterii, în raportările oficiale, a incidenţei cazurilor de Covid – 19.

În scenariul roşu
”Am solicitat Direcţiei de Sănătate Publică Hu­nedoara să mi se prezinte modalitatea de calcul a incidenţei cazurilor de Covid -19, precum şi numărul de teste efectuate zilnic la Petroşani, pe ultimele două săptămâni”, a de­clarat pri­marul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi (foto stânga). Municipiul Petroşani se află încă de săptămâna trecută în scenariul roşu, rata infectărilor depăşind 3 la mia de locuitori.

Se testează şi în alte locuri
Contactat, directorul executiv al DSP Hune­doara, Sebastian Mezei (foto dreapta), a de­cla­rat că i-a răspuns edilului şef al Petroşaniului. „În ultimele 14 zile, în Petroşani, au fost înre­gis­trate 198 de cazuri noi de îmbolnăviri cu Covid. La o populaţie de 40.487 de locuitori, incidenţa este aici de 4,89. Luăm în calcul doar cazurile active. Nu s-a schimbat modalitatea de calcul. În fiecare zi, după ora 10, facem actualizarea da­telor din platforma naţională. Numărul de ca­zuri a crescut în Petroşani pentru că oamenii se testează nu doar acolo, ci merg la spitalele din Hunedoara, Deva. Sau se testează pe ambu­lanţe. Nu se testează doar la spitalul din Petro­şani, aşa cum credea primarul Tiberiu Iacob Ridzi. Dar, mâine (n.r.-astăzi), ies din evidenţe 150 de persoane, pe judeţ, deci ne aşteptăm ca incidenţa să scadă. Asta, dacă nu creşte numărul de îmbolnăviri. Dacă intrările sunt mai mari decît ieşirile, atunci incidenţa va creşte”, a declarat Sebastian Mezei, directorul executiv al DSP Hunedoara.

Fără limită de vârstă
Pe de altă parte, a fost eliminată restricţia de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, în urma recomandărilor Grupului Ştiinţific şi Medical din cadrul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19, a Ministerului Sănătăţii şi a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România.
Măsura vine ca urmare a apariţiei noilor date ştiinţifice, a experienţei şi deciziilor altor state euro­pene, precum şi a recomandărilor Or­ga­ni­zaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru pre­ve­nirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulţilor cu vârsta peste 18 ani, conform rezu­matului caracteristicilor produsului. Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi şi globule albe specializate care acţionează împotriva virusului, oferind astfel protecţie împotriva Covid-19. Pentru imu­nizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura