Politica si administratie

Primarul din Hărău a rămas pe poziţie

Magdalena Şerban

Social-democratul Lucian Mihael Albu Weber (foto) a fost votat de nu mai puţin de 79,45 la sută dintre consăteni, înregistrând astfel unul dintre cele mai bune procente din judeţ la alegerile locale. De altfel, victoria PSD a fost zdrobitoare aici, Consiliul Local numărând opt reprezentanţi, în timp ce PNL are doi şi USR doar unul.

Gaz metan, apă potabilă, drumuri modernizate şi grădiniţă nouă
„Vreau să le mulţumesc celor care mi-au oferit votul de susţinere şi au crezut în suc­cesul meu ca primar, dar şi al echipei locale. Cât priveşte fotoliul de viceprimar, încă nu am luat o decizie cui îi va aparţine, dar e sigur un lucru, şi anume că mă voi consulta cu consilierii. În cei patru ani de prim mandat am atras bani europeni şi fonduri pe axe guvernamentale pentru investiţiile majore pe care le-am câştigat, iar strategia noastră administrativă va merge mai departe pe aceleaşi principii. Sunt proiecte pe care nu am fi reuşit nici în trei decenii să le dezvoltăm din bugetul propriu, aşa că trebuia să găsim o soluţie pentru finanţarea lor. Spre exemplu, gazul metan. Nu demult am parafat cu Rapoltu Mare, Veţel, Peştişu Mic, Brănişca, Şoimuş şi Geoagiu un acord de parteneriat pentru introducerea gazului metan, în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare.
Suntem lideri de proiect şi am ajuns la con­cluzia că se impunea o asociere, deoa­rece trebuie prevăzute peste 3.000 de fo­curi ca să fim consideraţi eligibili, iar îm­pre­ună avem aproximativ 5.000. Documentaţia e făcută de fiecare pe cont propriu, iar termenul de depunere s-a prelungit cu o lună, adică până în 17 octombrie. Toate satele aparţinătoare sunt incluse în cadrul investiţiei. Ce mai trebuie neapărat rezolvat ţine de apa potabilă. Există reţea la nivel de comună, dar Apa Prod distribuie apă in­dus­trială. Nu e nici de calitate şi nu e nici su­ficientă cantitativ, fiind asigurată din nişte puţuri. Am discutat cu cei de la Deva Gold pen­tru a ne ceda o ţeavă de-a lor, ce vine de la Bălata şi ajunge la Bîrsău. Nu a fost folo­sită, deoarece lucrările pe care compania ar fi trebuit să le facă nu s-au mai executat. Sper ca atât reprezentanţii Apa Prod ,cât şi conducerea Consiliului Judeţean Hune­doa­ra să accepte să racordeze ţeava respectivă la sistemul de apă din comuna Şoimuş, astfel ajutându-ne pe noi. Celălalt proiect pe care aceştia îl au accesat din fonduri euro­pene pentru a trage apa potabilă la Certej văd că nu evoluează de ani de zile şi e de înţeles că nu putem aştepta la infinit”, a declarat Lucian Mihael Albu Weber, pri­marul reales al comunei Hărău.
Despre canalizarea demarată din fonduri de la UE (un milion de euro) se poate spune că mai bine de 80 la sută din racordurile individuale sunt finalizate şi ar mai fi necesară retehnologizarea staţiei de epu­rare. De asemenea, grădiniţa cu program pre­lungit (construcţie nouă, realizată cu sprijinul Ministerului Educaţiei şi al Băncii Mondiale) va fi dată în folosinţă în toamna lui 2021, iar drumurile rămase neasfaltate vor face parte din următoarele programe in­ves­tiţionale pe care administraţia publică le va accesa în special pe viitoarele axe euro­pene ce sunt aşteptate să fie lansate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura