Primarul Devei susţine că sunt şanse zero ca Termocentrala Mintia să repornească

Adriana Năstase

Primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a declarat că şansele ca Termocentrala Mintia să repornească în perioada următoare sunt zero, deoarece aceasta nu are avize de mediu şi nici bani pentru stocuri de cărbune. Potrivit edilului, 20 la sută dintre deveni sunt afectaţi de nefuncţionarea termocentralei, astfel că aceştia au fost sfătuiţi să îşi achiziţioneze centrale de apartament.

Nu mai plăteşte subvenţia
„Vă spun adevărul. Din toate sursele pe care le am, şansele ca Termocentrala Mintia să mai pornească în perioada următoare sunt zero. N-au aviz de mediu, n-au bani pen­tru stocurile de cărbune, n-au bani pentru a plăti transportul CFR al cărbunelui din Valea Jiului până la Mintia. Cum să pornească, atunci când cantitatea minimă de cărbune zilnică, necesară este de 1.700 de tone, respectiv 33-34 de vagoane?”, a declarat, ieri, primarul municipiului Deva, Florin Oancea, într-o conferinţă de presă.
Edilul Florin Oancea susţine că 20 la sută din populaţia municipiului este afectată de lipsa apei calde şi a căldurii, însă până în toam­nă, situaţia aceasta va fi rezolvată.
Potrivit lui Oancea, municipalitatea nu va mai achita subvenţiile către Termocentrala Mintia, pentru acoperirea diferenţei de preţ la energia termică livrată populaţiei. Aceste subvenţii în 2020 s-au ridicat la 1,2 milioane de euro.

Bani pentru familiile sărace
„Tot ce ţine de mine, ca primar, am făcut. Când mi-am dat seama că nu mai există viabilitate, i-am îndemnat pe deveni să îşi cumpere centrale pe gaz. În paralel, tot ceea ce înseamnă instituţiile de învăţământ, grădiniţe, creşe, şcoli, în bugetul pe 2021, care se va aproba în această lună, am pre­văzut toate sumele de bani pentru a cumpăra aceste centrale pentru clădirile respective. Sumele sunt foarte mari, undeva la şase milioane de euro, dar câţiva paşi sunt făcuţi, iar eu cred că până în luna octombrie toate uni­tăţile de învăţământ vor avea apă caldă şi căldură”, a mai declarat Florin Oancea.
Edilul şef al Devei a adăugat că în luna aprilie vor fi alocate şi sume de bani pentru sprijinirea familiilor defavorizate care nu îşi pot permite achiziţia centralelor termice de apar­tament. Fondurile pentru dotarea clă­di­rilor publice cu centrale termice vor fi asi­gurate din bugetul local, susţinut prin îm­pru­muturi.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago