Politica si administratie

Primarul comunei Hărău spune lucrurilor pe nume

Magdalena Şerban

Nu toţi primarii văd cu ochi buni modul în care sunt ţinute frâiele în cadrul Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) – filiala judeţeană Hunedoara. Printre ei se numără şeful admninistraţiei publice din Hărău, Lucian Mihael Albu Weber (foto), recunoscut pentru felul tranşant în care comunică ceea ce nu i se pare corect.
Legat de alegerile desfăşurate recent pentru desemnarea conducerii judeţene a ACoR, în urma căreia s-au stabilit cei 11 membri ai Comitetului Director (cinci de la PNL şi cinci de la PSD, plus unul de la Pro România), edilul comunităţii din Hărău nu are cuvinte de laudă.

Alegerile au fost legale, dar nu morale
,,Din punct de vedere al legalităţii, totul a avut loc conform statutului, dar din punct de vedere al moralităţii şi al altor aspecte, nu. Personal, fac parte din Consiliul Director, am fost propus pentru funcţia de secretar general, dar am refuzat deoarece nu doresc să ocup vreo poziţie de conducere tocmai pentru a nu fi acuzat că aş avea un scop anume. Povestea a început anul trecut, atunci când s-a dorit angajarea pe postul de director a fostului primar de la Vălişoara, cel care a fost preşe­dinte ACoR. Asta însemnând că trebuie să fie plătit din banii comunităţilor, adică ai oa­menilor. M-am opus din start, considerând că nu este nici oportună şi nici necesară crearea unui astfel de post şi angajarea unei persoane, indiferent cum se numeşte şi din ce partid vine. Dacă cineva vrea să fie preşedinte, atunci să şi muncească. Dacă doreşte să fie doar cu numele şi doar să se plimbe pe la diverse întruniri, tot pe banii comunităţilor, n-are decât, dar nu asta este menirea unui pre­şedinte. Mă aşteptam să aud din partea candidaţilor nu promisiunile de după ce au fost aleşi, ci un program asumat de fiecare pentru următorii patru ani, iar periodic, pre­şedintele să fie tras la răspundere de către adunarea generală referitor la gradul de îndeplinire a strategiei propuse. Nu ştiu dacă mai rămân nici simplu membru al Consiliului Director, până la următoarea şedinţă e timp de gândire, pentru că nu vreau să fiu părtaş la ce se va petrece în perioada viitoare. Sunt convins că nu au abandonat ideea de a creea postul de director. Au majoritate lejeră, un coleg de la PSD s-a vândut pentru o funcţie (e decizia lui, fiecare având libertatea de a acţiona liber), dar asta nu mă reprezintă”, a de­clarat Lucian Mihael Albu Weber, primarul din Hărău.

Post nou, cu dedicaţie
Conform primarului din Hărău, rolul aso­ciaţiei ar fi unul bun, dacă s-ar face lucrurile în interesul cetăţenilor. ,,Peste 50 la sută din membri se află încă în asociaţie din pricina constrângerilor financiare dictate de auditarea internă. Mai toţi nu au în organigrama pri­mă­riei postul de auditor, Curtea de Conturi cere auditare şi pentru asta se află acolo, asociaţia ocupându-se de audit. Dacă s-ar rezolva problema, fără teama de a greşi, sunt sigur că în două luni mai bine din jumătate din primarii de acolo ar pleca, deşi, mă repet, s-ar putea face multe pentru hunedoreni. Dacă tot aşa vor involua lucrurile, şi următorii patru ani vor fi neschimbaţi (…). Există două cotizaţii. Una e în funcţie de numărul de locuitori, se plăteşte în contul central al asociaţiei, iar o cotă parte se întoarce la filiala judeţeană. Noi avem de achitat 1150 de lei pe an, conform grilei. Nu ne revine o sumă fabuloasă, dar dincolo, la audit, mai plătim 1500 de lei lunar pentru un pro­ces de auditare ce durează două săptă­mâni, o dată pe an. Mă gândesc la posibili­ta­tea de a încheia un contract cu un specialist acre­ditat, am purtat deja discuţii pe acest subiect şi vizăm să ne unim forţele toţi cei care vrem normalitate. Să nu mai amintesc că aso­ciaţia nu are un sediu propriu, ci funcţionează într-un spaţiu închiriat, cu cheltuieli la comun, cu toate că activitatea e sporadică. Angajaţii (auditorii) nu au la dispoziţie mijloc de trans­port pentru a se deplasa în teren, ci merg cu maşinile proprii etc. Adică în loc să ne gândim să ne ocupăm de nereguli, de ceea ce nu funcţionează, visăm să mai facem un post pe care să angajăm pe cineva care să fie re­munerat cu 5.000 de lei pe lună şi uite aşa lasă că plătesc proştii de primari. Şi totul din cauză că nu au altă variantă cu auditul. Asta, până apare soluţia”, a subliniat Lucian Mihael Albu Weber.
Acesta a mai spus că singurul drum pe care vrea să-l urmeze este acela care oferă sprijin comunităţii, şi nu unul care să onoreze jocurile de-a şefia.
„Cu sau fără apartenenţa mea la o astfel de entitate, viaţa merge înainte, însă oamenii m-au ales la nivel local pentru a le onora şi res­pecta cerinţele. Fără ei, nu puteam să am şansa de a cântări just orice situaţie de acest gen. Mulţumesc celor care au încredere în mine, m-au susţinut şi mă vor susţine în con­tinuare. Am fost votat pentru a face admi­nis­traţie, nu jocuri de culise. Că le place sau nu anumitor colegi, rămân la fel de tăios când se bat câmpii, iar ceea ce gândesc nu rămâne nerostit. Aş vrea să fac un apel ca fiecare să-şi aducă aminte nevoile cui trebuie să le re­pre­zinte. În rest, Doamne ajută şi sănătate tu­tu­ror”, a încheiat primarul comunei Hărău.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura