Primarul Călin Dud: există apă pe Marte, dar nu şi la Luncoiu de Jos

Magdalena Şerban

Cu toate că pe rol sunt foarte multe pro­iecte investiţionale, de la modernizări de drumuri şi până la cămine culturale şi şcoală, problema majoră pentru comuna Luncoiu de Jos rămâne lipsa reţelei de apă. Administraţia publică de aici e legată de mâini şi de picioare în ce priveşte acest obiectiv, fiind cuprins în master planul judeţean al celor de la Apa Prod, demers ce prevede implementarea unui program în regim centralizat.
„Nu sunt mâhnit, ci foarte mâhnit din pricină că unii au ajuns să descopere apă pe alte planete, iar la noi nu se găsesc soluţii ca apa să ajungă la robinet în anul 2021. Vorbim de fibră optică şi Internet fără fir, dar apă nu există. Am avut un proiect integrat accesat în primul meu mandat, prin vechiul 322 ce includea apă şi canalizare, dar din 17 proiecte depuse de la noi din judeţ, 13 au fost pierdute cel mai probabil pe alte considerente decât cele strict inves­tiţionale. Apoi, de ani buni suntem parte com­ponentă a ADI-ului prin care se urmă­reşte intro­ducerea reţelei de alimentare cu apă în tot judeţul, prin Apa Prod, dar se bate pasul pe loc. Am tot aşteptat să ajungă apa şi la noi, dar până când mai trebuie să facem asta? Fântânile au perioade în care fie seacă, fie sunt pe cale să sece. Stăm tot cu frică de câte ori ploile uită să mai cadă. Potrivit răspunsului primit în 5 octombrie 2020 la adresa înaintată de către noi con­ducerii Apa Prod, proiectul s-ar afla în eva­luare la Minis­terul Fondurilor Europene. Deci se poate primi răspuns şi peste un an. Iar mai apoi mai durează un an doi până la lucrări. Doar suntem în România şi biro­craţie e peste tot. Aşa că aş întreba în felul acesta: cetăţeanul din Luncoiu, în condiţiile date, când va putea să bea apă de la robinet? Vrem să ştim concret o dată esti­mativă. Am văzut că unii colegi de-ai mei s-au retras din ADI şi vor să introducă reţeaua cu forţe proprii. Să facem şi noi asta? Am zis că suntem de bună cre­dinţă şi mergem laolaltă. Cu cotizaţia sun­tem la zi. Plătim peste 600 de lei pe trimes­tru. Deci nu cred că putem fi arătaţi cu degetul şi acuzaţi că suntem membri nese­rioşi. Un proiect nu se imple­men­tează peste noapte, suntem conştienţi, dar nici în ani-lumină. Să dau exem­plul unui cetăţean de-al nostru care după ce a săpat 14 m în adâncime s-a ales cu un metru de apă? Nu discutăm de con­fort, ci de o necesitate majoră a populaţiei. Lumea s-a săturat să se tot facă măsurători şi să audă vorbe în vânt. Asta e pânza frea­tică, nu localnicii sunt vinovaţi. Dacă ar fi apă din belşug, nimeni nu s-ar plânge. Eu sunt primarul celor din Luncoiu şi mă inte­resează ca oamenii să aibă ce le trebuie, nu mă fascinează deloc să aflu că urmează, dar nu se ştie exact când. Omul are nevoie de apă ca de aer. Eu reprezint aceşti oa­meni, deci nu mai suntem dispuşi să auzim de mâine şi poimâine, dar poate şi răs­poi­mâine. E normal ca o bătrânică să care bi­doane cu apă la cei 70-80 de ani ai ei? Bineînţeles, luată de la cei care o pot ajuta sau chiar cumpărată de la magazin. E firesc? Ne mai putem numi oameni? Toţi cei din comună trebuie să afle care e situaţia. Nu ţine de voinţa sau de implicarea mea directă, dar am şi eu limitele mele. Cetăţenii sunt de înţeles. Şi eu mă număr printre ei”, a afirmat Călin Dud (foto), primarul din Luncoiu de Jos.
De subliniat că proiectul de apă se de­rulează în cadrul programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 şi bene­fi­ciază de finanţare nerambursabilă de la Uniu­nea Europeană prin Fondul de Coe­ziune (85 la sută), Guvernul României prin bugetul de stat (14 la sută) şi autorităţile locale, membre ale Asociaţiei de Dezvoltare In­tercomunitare Aqua Prest Hunedoara (1 la sută). Din rândul satelor aparţinătoare co­munei Luncoiu de Jos, în urma evaluării, loca­­litatea Podele nu a fost considerată eligibilă din cauza costurilor, însă condu­ce­rea administrativă susţine poate rezolva problema din bugetul propriu sau orice altă sursă de finanţare care se va ivi.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

7 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

7 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

7 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

7 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

7 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

7 ore ago