Categories: Actualitate

Primarii, plictisiţi de eternele discuţii

Nicolle Ebner

Ieri, peste 70 de primari, agenţi economici şi ONG-uri din judeţul Hunedoara au participat la o informare cu privire la rolul Fondului Social European în relansarea economică, modalităţile de accesare a acestor fonduri, domeniile majore de intervenţie şi calendarul sesiunilor de înscriere a proiectelor.

Subvenţii pentru locuri de muncă, instruiri şi calificări
Fondul Social European prevede alocarea a peste 1,1 miliarde de euro până la sfârşitul anului 2013, în cadrul sesiunilor de apel de proiecte POS DRU-program operaţional sectorial co-finanţat de Guvernul României şi UE. Acesta reprezintă sprijinul acordat României de către UE, pentru rezolvarea problemelor existente în domeniul educaţional, al ocupării forţei de muncă şi incluziunii sociale, iar evenimentul de ieri face parte dintr-o amplă campanie de informare a beneficiarilor cu privire la accesarea fondurilor destinate proiectelor româneşti. Pe baza programului POS DRU, cei interesaţi pot obţine ajutor de stat pentru subvenţionarea costurilor salariale, în cazul în care angajează lucrători defavorizaţi, extrem de defavorizaţi sau cu handicap. De asemenea, angajatorii pot cere ajutor de stat şi pentru subvenţionarea costurilor privind formarea profesională a angajaţilor, subvenţie ce poate ajunge până la 80 la sută din totalul costurilor, în cazul întreprinderilor mici. Un al treilea segment de finanţare îl reprezintă ajutorul de minimis-subvenţionarea costurilor pentru informare, instruire şi investiţii în domeniul sănătăţii şi securităţii la locul de muncă. În acest caz, întreprinderile pot beneficia de ajutor de stat de până la 200.000 de euro (în trei ani consecutivi), iar întreprinderile din sectorul transporturi, de 100.000 de euro.
Primii care au părăsit sala în care se desfăşura seminarul de informare,  la o oră după începerea expunerii, au fost primarii care au participat la eveniment. Mult mai mult interes pentru finanţările europene au arătat participanţii din mediul privat şi al organizaţiilor neguvernamentale.

MesagerulHunedorean