Primarii din zonă fac front comun împotriva desfiinţării Judecătoriei Orăştie

Imagine cladireMagdalena Şerban

Aşa cum am arătat în numărul precedent al ziarului, potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern, care urmează să fie adoptat de parlament, împreună cu alte 28 de instanţe şi parchete din ţară, urmează să fie desfiinţate şi judecătoriile din Haţeg şi Orăştie. Primele reacţii nu au întârziat să apară. Primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan, a luat drumul Capitalei, pentru a prezenta conducerii Ministerului Justiţiei şi a Camerei Deputaţilor, un memoriu împotriva acestui act normativ.

„Este vorba că solicităm cu argumente, sprijin, atât de la Camera Deputaţilor, cât şi de la Ministerul Justiţiei. Această decizie va afecta nu doar comunitatea din Orăştie, ci va lovi în întreaga zonă. Pentru că oamenii vor fi puşi pe drumuri. Solicităm accesul cetăţenilor din zonele arondate, la justiţie, pentru o soluţionare grabnică a cauzelor”, spune Ovidiu Bălan, edilul şef al municipiului Orăştie. Memoriul a fost semnat şi de către primarii comunelor din zonă, Orăştioara de Sus, Romos, Beriu, Turdaş, Mărtineşti şi Balşa, precum şi de cel al oraşului Geoagiu. Primarii semnatari ai memoriului se mai bazează şi pe susţinerea deputatului hunedorean Natalia Intotero, reprezentanta Colegiului nr. 2 Simeria-Orăştie-Geoagiu, în Parlamentul României.
Mai trebuie amintit faptul că în circumscripţia arondată Judecătoriei Orăştie trăiesc aproximativ 60.000 de persoane din şase comune, un municipiu şi un oraş. Judecătoria respectivă a mai fost propusă pentru desfiinţare în decembrie 2010, dar atunci a fost salvată.  Actuala motivaţie a proiectului de lege este că instituţiile judecătoreşti vizate „au înregistrat constant un volum scăzut de activitate sub media la nivel naţional, au avut un grad scăzut de ocupare a posturilor de judecători (…), condiţiile socio-economice care au condus la punerea în funcţiune nu mai subzistă, iar depopularea zonelor aflate în circumscripţia acestora au condus la o scădere a numărului de dosare înregistrate pe rolul acestora”. Potrivit bilanţului întocmit de Tribunalul Hunedoara, volumul de activitate a Judecătoriei Orăştie, în anul 2013, a fost de 1.634 de dosare.

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.