Politica si administratie

Primarii din Valea Jiului au semnat, la sediul Comisiei Europene, Memorandumul pentru Tranziţie Justă

În prezenţa reprezentanţilor Comisiei Europene, Ministerului Fondurilor Europene şi a organizaţiilor Bankwatch România şi Greenpeace România, primarii din Valea Jiului au semnat ieri “Parteneriatul Văii Jiului pentru Tranziţie Justă”, pentru atingerea obiectivelor tranziţiei energetice şi ale dezvoltării economice în comunităţile din Valea Jiului.

Semnarea Memorandumului reprezintă un angajament colectiv pentru facilitarea unei tranziţii graduale, eficiente şi participative de la o economie bazată pe cărbune la un model economic mai sustenabil şi diversificat. Administraţiile locale din Valea Jiului şi-au asumat participarea la dezvoltarea unei strategii pentru tranziţie şi a planurilor de implementare, inclusiv identificarea proiectelor de care pot beneficia comunităţile Văii Jiului.
“Parteneriatul Văii Jiului pentru Tranziţie Justă” pune accentul pe colaborare participativă şi implicarea organizaţiilor publice şi private, a sindicatelor, a partenerilor sociali şi a societăţii civile. Primarii şi-au luat angajamentul să dezvolte proiecte astfel încât nici o categorie socială să nu fie dezavantajată în această tranziţie energetică. Întâlnirea a avut loc în cadrul Platformei pentru Regiuni Carbonifere în Tranziţie în continuarea discuţiilor dintre autorităţile locale, asociaţii, sindicate, mediul de afaceri şi reprezentanţii Comisiei Europene, organizate în aprilie la Universitatea Petroşani, când a fost subliniată nevoia de colaborare între autorităţi pentru a se implementa proiecte în urma cărora să beneficieze întreaga Valea Jiului.
Înainte de semnarea documentului, primarii din Valea Jiului au discutat cu directorul general adjunct DG ENER, Klaus Dieter Borchardt, şi despre resursele disponibile limitate pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă. Primarii pot acum aplica împreună pentru asistenţă tehnică prin programul START în vederea formulării de proiecte viabile pentru întreaga regiune şi pentru stabilirea surselor de finanţare. De asemenea, au fost prezentate exemple de parteneriate de succes încheiate de autorităţile din zonele miniere Limburg şi Dundee pentru diversificarea economiei.
“Parteneriatul pentru Tranziţie Justă reprezintă o măsură esenţială pentru începerea unui proces de dezvoltare economică fără emisii de carbon a Văii Jiului. Primarii înţeleg cel mai bine că este nevoie de alternative economice la cărbune în Valea Jiului şi că viitorul comunităţilor pe care le reprezintă depinde de această tranziţie către energii curate”, a declarat Vlad Cătună, coordonator de campanii Greenpeace România.
“Organizaţiile noastre au susţinut implicarea tuturor actorilor în procesul de tranziţie de când România a fost inclusă în Platformă, şi de aceea am organizat vizita Comisiei în Valea Jiului. Ne-am dorit ca această iniţiativă să se concretizeze, şi de aceea Parteneriatul de astăzi este important – doar prin colaborarea autorităţilor este posibilă diversificarea economică a zonei.”, a completat Alexandru Mustaţă, coordonator de campanii Bankwatch România.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura