Categories: Comunitate

Primăria Ilia are nevoie de „o gură de oxigen”

Nicolle Ebner

Sufocată de lipsa de bani, Primăria Ilia intenţionează să ceară asociaţiei Salvital reducerea numărului de paramedici, de la trei la unul, începând cu data de 1 ianuarie 2010.

Nu pot plăti decât salariul unui paramedic
Conform acordului semnat, în 2007, cu Salvital Hunedoara, Primăria Ilia se angaja să plătească salariile a trei paramedici, să le asigure echipamentul de protecţie şi să achite o cotizaţie anuală de 4.000 de lei. Din nefericire pentru administraţia locală, în contextul în care, în acest an, veniturile proprii ale Primăriei Ilia au scăzut cu aproximativ 300.000 de lei, cheltuielile anuale aferente susţinerii activităţii SMURD s-au ridicat la aproape 100.000 lei, din care numai salariile celor trei paramedici însumează 80.000 lei. De remarcat faptul că, pe lângă SMURD, de la bugetul local este asigurată funcţionarea unei secţii de Ambulanţă şi a unei Unităţi de Primiri Urgenţe (UPU), Ilia fiind singura comună din ţară care are o asemenea unitate, iar cheltuielile aferente menţinerii serviciului înseamnă alte 120.000 lei/an. Primarul Marius Omotă  spune că, în ciuda climatului economic defavorabil, a reuşit să plătească aproape jumătate din datoria de 70.000 lei pe care o avea la Salvital, asociaţia care administrează serviciul SMURD din judeţul Hunedoara. Edilul şef se angajează ca până la sfârşitul acestui an să stingă întreaga restanţă, dar pentru asta, are nevoie de o „gură de oxigen”. „Nu suntem împotrivă, chiar susţinem activitatea SMURD şi suntem mulţumiţi de serviciile prestate, dar, dat fiind situaţia economică din ce în ce mai grea şi investiţiile făcute în acest domeniu, decât să creăm probleme asociaţiei Salvital, mai bine recunoaştem cinstit că nu ne mai putem permite decât susţinerea unui singur paramedic”, a declarat primarul comunei Ilia. În acest sens, Consiliul Local Ilia  va cere asociaţiei Salvital reducerea numărului de paramedici, de la trei la unul, începând cu data de 1 ianuarie 2010.

Pentru 2010, repartizări echitabile
Petru Mărginean, preşedintele asociaţiei Salvital Hunedoara, declară că, pentru a preveni acumularea de datorii, de data aceasta, repartiţia cheltuielilor se va face în mod echitabil, în funcţie de numărul locuitorilor şi veniturile primăriilor membre ale asociaţiei Salvital. „Facem o analiză a structurilor din subordinea asociaţiei, iar rezultatele le vom discuta, săptămâna viitoare, în consiliul director din care mai fac parte şi secretarul de stat Raed Arafat şi preşedintele consiliului judeţean, Mircea Ioan Moloţ. Vom încerca să repartizăm echitabil, astfel încât, primăriile să-şi poate prinde în bugetul pe anul 2010, sumele pe care le pot plăti pentru susţinerea activităţii SMURD”, a declarat Petru Mărginean.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago