ActualitateFlash

Primăria Deva pune la dispoziţie un serviciu de îngrijiri la domiciliu pentru bătrânii singuri şi bolnavi

Natalia Bumbac

Persoanele vârstnice şi bolnave din Deva, care sunt dependente de ajutorul altei persoane pentru a-şi duce traiul zilnic, vor putea apela la serviciile Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) din cadrul primăriei municipiului reşedinţă de judeţ. În şedinţa ordinară a Consiliului local al municipiului Deva, din 24 iulie, va fi supus aprobării proiectul de hotărâre privind stabilirea tipurilor de servicii şi a contribuţiei pe care beneficiarii o vor achita pentru a beneficia de îngrijiri la domiciliu.

Disponibili pentru 30 de persoane
Conform directorului DAS, Elena Ivan, serviciul social denumit ”Servicii de îngrijiri personale la domiciliu pentru persoane vârstnice” a fost înfiinţat în urmă cu doi ani, fiind licenţiat definitiv abia acum. ”A fost înfiinţat din 2016, din momentul în care a apărut Hotărârea de Guvern cu nomenclatorul serviciilor sociale, dar licenţierea definitivă am obţinut-o doar luna trecută. Am avut o licenţiere provizorie până în martie anul acesta. Capacitatea noastră este de a asigura servicii de îngrijire la domiciliu pentru 30 de persoane. În momentul de faţă avem şase persoane, care nu plătesc, deoarece se încadrează la categoria celor cu venituri lunare mai mici de 640 de lei. În total avem trei îngrijitori, care vor merge efectiv la domiciliile vârstnicilor, un inspector de specialitate şi un asistent social. Suntem abia la început, urmează să vedem de câţi îngrijitori avem nevoie în funcţie de solicitările pe care le vom primi. Avem câteva persoane în evidenţă, vom colabora cu medicii de familie, vom colabora cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari, care ne vor informa dacă au persoane vârstnice care necesită îngrijiri la domiciliu”, a explicat Elena Ivan, directorul DAS.

Gratuit pentru cei fără venituri
Printre serviciile pe care îngrijitorii de la DAS le vor asigura persoanelor vârstnice la domiciliu se numără, în primul rând, cele de igienă corporală, constând în spălatul corpului şi capului, schimbatul lenjeriei de corp şi de pat etc. În plus, îngrijitorii vor veni la domiciliul bătrânilor bolnavi pentru a-i ajuta să se hrănească, vor prepara hrana, vor face cumpărăturile sau vor plăti facturile, vor asigura curăţenia în locuinţă şi vor spăla rufele.
În ceea ce priveşte contribuţia financiară a persoanelor vârstnice beneficiare de serviciile de îngrijiri la domiciliu, aceasta va fi stabilită în funcţie de veniturile fiecăruia şi de gradul de dependenţă. Aşadar, vârstnicii care nu înregistrează nici un venit vor beneficia gratuit de aceste servicii. Cei cu venituri lunare pe membru de familie între 640 şi 800 de lei vor achita între 13 şi 26 de lei pe lună în funcţie de gradul de dependenţă la care vor fi încadraţi. Cei cu venituri de până în 1.000 de lei vor plăti între 26 şi 52 de lei, iar cei cu venituri între 1.000 şi 1.250 de lei vor achita între 39 şi 78 de lei. Contribuţiile beneficiarilor cresc în funcţie de veniturile pe care le au, ajungând la peste 400 de lei lunar pentru cei cu venituri care depăşesc 4.000 de lei. Directorul DAS a mai spus că în cazul fiecărui vârstnic care va apela la serviciile de îngrijire la domiciliu se va face o anchetă medicală şi una socială, prin care va fi încadrat la un anumit grad de dependenţă şi se vor stabili serviciile de care are nevoie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura