Preşedintele Nistor nu renunţă! Cere din nou preluarea Termocentralei Mintia

Adriana Năstase

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a reiterat, ieri, intenţia de a prelua în proprietate Termocentrala Mintia, din cadrul Complexului Energetic Hune­doara (CEH), în acest sens fiind transmisă o so­li­citare către premierul Florin Cîţu şi conducerile mi­nisterelor Energiei, Mediului şi Fondurilor Euro­pene. Este a opta scrisoare pe care şeful CJ o tri­mite gu­ver­nanţilor, solicitând preluarea termo­cen­tralei.

Un million de tone pe an
Potrivit unui comunicat al CJ Hunedoara, pre­şe­dintele instituţiei, Laurenţiu Nistor (foto), a trans­mis, ieri, primului ministru şi ministerelor men­ţionate un document în care se menţionează dis­po­nibilitatea administraţiei judeţene de a prelua activele libere de orice sarcină financiară, infra­structura şi utilităţile aferente termocentralei.
În document se arată că în urma discuţiilor pur­tate ambasadorul Indoneziei în România, CJ Hu­nedoara a identificat posibilitatea ca Termocen­trala Mintia să funcţioneze cu cărbune indonezian cu un conţinut redus de sulf, din import fiind posibilă asigurarea unei cantităţi de un milion de tone pe an, timp de 10 ani.
„Având în vedere că acest cărbune energetic tip indo 4200 are un conţinut redus de sulf (max. 0,09 la sută) şi de cenuşă (max. 6 la sută) rezultă fap­tul că Termocentrala Mintia poate funcţiona fără instalaţie de desulfurare timp de 10 ani, cu încadrarea în normele europene de emisii cu ac­tualele instalaţii. Astfel, un contract semnat cu fur­nizorul indonezian garantează funcţionarea Ter­mocentralei Mintia pe o perioadă de 10 ani (…). Faţă de demersurile anterior precizate, men­ţio­năm că această colaborare pe plan economic în sensul achiziţionării acestui tip de cărbune, nu se poate finaliza decât ca urmare a preluării Ter­mo­centralei Mintia de către Consiliul Judeţean Hu­ne­doara”, se arată în solicitarea transmisă de ad­mi­nis­traţia judeţeană.
Preţul energiei a explodat
În plus, conducerea CJ Hunedoara apreciază că, în conjunctura actuală, “când preţul energiei elec­trice a explodat”, este justificată menţinerea în funcţiune a termocentralei, ceea ce va permite şi continuarea sistemului de încălzire centralizată în municipiul Deva.
„Această necesitate, a menţinerii unei încălziri centralizate, este cu atât mai mare cu cât o nouă sursă de încălzire nu poate fi pusă în funcţiune înainte de începerea sezonului rece 2021-2022″, se precizează în documentul citat.
De asemenea, preluarea Termocentralei Mintia va asigura 500 de locuri de muncă pentru per­sonalul întreprinderii, având în vedere faptul că ins­talaţiile producătorului de energie trebuie deservite de specialişti.
Termocentrala Mintia face parte din CEH, so­cietate aflată în insolvenţă. În cadrul procesului de restructurare al CEH, de la Termocentrala Mintia vor fi disponibilizaţi circa 700 de angajaţi, adică aproape toţi salariaţii unităţii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un şefuleţ peste o unitate cu halate albe s-a în­dră­gostit nebuneşte de se­cre­tara cea tânără. Zvo­nerii

Luncoiu de Jos: distracţia, pe cont propriu. Prioritară e atragerea fondurilor europene

Magdalena Şerban Va fi o vară fără Zilele Comunei la Luncoiu de Jos, dar cu acţiuni deschizătoare de drumuri pen­tru

S.P.Î.G.M Deva, la program de vară

Magdalena Şerban Reprezentanţii Serviciului Public de În­treţinere şi Gospodărire Municipală (SPÎGM) Deva şi-au organizat activitatea la flux con­tinuu, unele acţiuni

Închide