Preşedintele a promulgat Legea Bugetului. Ce fac administraţiile locale?

Sorina Popa

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat ieri, 8 martie 2021, Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

“Nu-i vom dezamăgi”
„Gata! Legea bugetului a fost promulgată! Avem cel mai echilibrat buget din ultimii 30 de ani, un buget care se concentrează pe investiţii. Am promis, am făcut! De acum nu mai există scuze. Românii aşteaptă multe de la noi şi nu-i vom dezamăgi!”, a scris premierul Florin Cîţu, pe pa­gina sa de Facebook.
Investiţiile, reformele şi creşterea economică sunt pilonii pe care este construit bugetul pentru 2021, astfel încât să fie respectate totodată prin­cipiile responsabilităţii fiscal-bugetare şi al sus­te­na­bilităţii finanţelor publice. Ţinta de deficit buge­tar, de 7,16% din PIB, indică un efort considerabil de consolidare bugetară, care nu împovărează ce­tăţeanul prin noi taxe şi impozite. Astfel se creează premisele unei creşteri economico-sociale echili­brate şi sustenabile, afirmă guvernanţii.
Bugetul pe anul 2021, susţin oficialii, axat pre­ponderent pe investiţii şi pe accesarea fondurilor europene, va permite dezvoltarea României în sectoare esenţiale, prea adesea ignorate în trecut. Sunt alocate sume semnificative pentru investiţii în infrastructura de transport, spitale şi şcoli, dar şi pentru continuarea eforturilor de gestionare a campaniei de vaccinare, precum şi a riscurilor aso­ciate crizei sanitare şi economice provocate de pandemia de Covid-19. Investiţiile majore asigură susţinerea mediului de afaceri, noi oportunităţi de dezvoltare şi crearea de locuri de muncă mai bine plătite. Creşterea ponderii în PIB a veniturilor din fonduri europene echivalează cu un angajament ferm al Guvernului de a beneficia pe deplin de investiţiile din fondurile europene şi de Planul Na­ţional de Redresare şi Rezilienţă. Totodată, obiec­tivul de eficientizare a cheltuirii banului public nu se poate realiza, pe termen mediu, fără o amplă reformă a cadrului fiscal-bugetar şi a sistemului de administrare fiscală. Doar prin reforme autentice, care să genereze transparenţă şi eficienţă în sis­temul administrativ, veniturile la bugetul de stat vor înregistra creşteri sustenabile, de care Ro­mânia are nevoie în anii următori.
Aşa stând lucurile, am solicitat opinia depu­ta­te­lor de Hunedoara Natalia Intotero (PSD) şi Vetuţa Stănescu (PNL) refe­ritoare la bugetul pe 2021 promulgat de preşe­dintele României

Austeritate sau dezvoltare?
Astfel, deputatul PSD de Hunedoara, Natalia Intotero (foto stânga), susţine că bugetul din acest an este unul al austerităţii. “Avem mai puţini bani la Educaţie, dar şi la Sănătate. Asta, deşi suntem în pandemie. Este un buget al austerităţii şi pentru admninistraţiile locale. Consiliul Judeţean Hune­doara primeşte mai puţini bani faţă de 2020, când bugetul a fost mai mic cu 30 la sută faţă de 2019. Sunt bani daţi pentru clientele politică. Vor fi con­secinţe grave asupra traiului hunedorenilor, dar şi al românilor”, a declarat deputatul PSD Natalia Intotero.
Parlamentarul liberal Vetuţa Stănescu (foto dreapta) a afirmat că avem cel mai ambiţios buget de investiţii din istoria României, un buget care continuă filosofia bugetară de anul trecut şi care a adus o schimbare faţă de modul în care socialiştii cheltuiau banii românilor.
„Am alocat 61,9 miliarde de lei către proiecte majore care vor contribui la relansarea economiei şi la îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor. În total, 5.5 la sută din PIB merg către investiţii, un record în ultimii 31 de ani. Guvernul păstrează în anul 2021 o politică fiscală neutră, adică NU introduce impozite şi taxe noi şi nici nu le majorează pe cele existente. Păstrăm şi o parte dintre facilităţile fiscale de care au beneficiat operatorii economici în anul 2020. În anii 2018-2019, proiectele de buget au fost prezentate în Parlament alături de majorări consistente de fiscalitate, care au dărâmat competitivitatea agenţilor economici români şi au afectat negativ puterea de cumpărare a românilor. Indicatori de bază pe care a fost construit bugetul pentru anul 2021 ne dau garanţia că în anul 2021 putem avea o creştere economică solidă şi vom înregistra o ameliorare a echilibrelor macroeconomice, interne şi externe”, susţine Vetuţa Stănescu, deputat liberal de Hune­doara.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago