Comunitate

Preșcolarii și școlarii din Băița vor avea o masă gratuită, zilnic

Magdalena Șerban

Programul „Masa sănătoasă” se va derula în peste 1.200 de unități școlare din România, Executivul alocând un bu­get de peste 1 miliard de lei, iar de­mersul fiind un ajutor pentru foarte mul­te familii, mai exact pentru 450 de mii de copii. La nivelul județului Hunedoara, nu multe instituții de în­vățământ au fost eligibile, dar la Băița a fost cu noroc.
Obiectivele fundamentale ale acestei măsuri guvernamentale constau în com­baterea abandonului şcolar tim­pu­riu, reducerea decalajelor dintre urban şi rural și protecţie socială pentru copiii care provind din familii aflate în risc de excluziune socială sau din zone defa­vo­rizate. ,, Începând cu 1 Aprile, elevii de la Școala Gimnazială din Băița vor bene­ficia de Programul Național Masă Să­nă­toasă. Prin acest program, micuții vor avea parte de alimentație echili­brată și sănătoasă, de care au nevoie pentru a crește și a se dezvolta într-un mod ar­monios. Educația și nutriția merg mână în mână, așa că ne dorim să promovăm bunele obiceiuri alimentare și să oferim copiilor modele sănătoase de ali­men­tație”, a transmis primarul din Băița, Damian Diniș.

Suport nutrițional și caloric
Reamintim că programul se adre­sea­ză preșcolarilor și elevilor prezenți la ac­ti­vitățile didactice, pe perioada cursu­rilor. Suportul alimentar nu se oferă pe timpul vacanțelor sau a altor zile decla­rate prin lege, ca nelucrătoare. Prima va­rinată constă într-o masă caldă, pre­parată în școlile în care există cantină cu aviz de funcționare, dar și un spațiu adecvat de servire a mesei. A doua im­plică o masă caldă furnizată în regim de catering. Pentru această variantă vor trebui să opteze unitățile de învățământ în care nu există cantină. A treia opțiune include posibilitatea ca elevilor să li se ofere un pachet alimentar, în cazul nu este posibilă asigurarea unei mese calde. Totul, în limita a 15 lei pentru fie­care beneficiar. În „Masa sănătoasă” a acestora este interzisă folosirea de aditivi, conservanți sau potențiatori de gust, iar sarea iodată nu trebuie să conțină antiaglomeranți. Ceapa nu va fi prăjită, ci doar înăbușită, uleiul se va folosi o singură dată, iar mâncărurile „grele” precum tocăturile prăjite sau alte prăjeli vor fi evitate. Printre mân­că­rurile care au undă verde se numără: ciorbă de legume, supă de pui cu le­gume, ciorbă de văcuţă cu legume, le­gume cu piept de pui la grătar, mâncare de mazăre cu piept de pui, pilaf cu le­gume şi ficăţei de pui, piure de morcov cu grătar de pui, piure de cartofi, salată cu piept de curcan, mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor, ghiveci de legume cu pui, orez cu legume şi pui la tavă, sufleu de broccoli/conopidă cu brânză, tocană de legume, cartofi franțuzești dar și sandviș cu unt, şuncă, caş­caval şi legume, cu roşii, castravete, salată sau sandviș cu piept de pui la grătar, pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude precum gogoşar, varză, morcov și fruct întreg. De asemenea, în normele minime obligatorii care trebuie res­pectate se precizează că res­pon­sa­bilii vor evita asocierea unor alimente, cremele cu ouă și frișcă, maionezele.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

A cucerit Everestul!

Alpinistul Adrian Ahriţculesei, din Petroşani, a cucerit vârful Everest (8.848 m), potrivit unui anunţ făcut…

2 zile ago

Cum să alegi ochelarii de soare vara aceasta

Fie că vorbim de ochelari de soare pentru bărbați sau femei, aceștia sunt mai mult…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj din zonă a încercat să cum­pere niște voturi de…

3 zile ago

ADR Vest: Urgența din Deva, exemplu de bune practici la nivelul Regiunii Vest

Șeful județului a vizitat, ieri, noua Uni­tate de Primiri Urgențe a Spitalului Jude­țean de Urgență…

3 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că echipa pe care o conduce a reușit o…

3 zile ago

Bulina neagră

Silviu R., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, după ce a…

3 zile ago