Actualitate

Preoţi, salarii mai mari după greva dascălilor

Foarte mulți enoriași se întreabă, pe bună dreptate, ce salariu are un preot în România, acum, în 2023. Dincolo de banii primiți de la enoriași, preoții au salarii însemnate, astfel că nu e de mirare că mulți tineri aleg această cale a preoției. Salariile preoților sunt asigurate de la bugetul de stat. Sumele variază, în funcție de studii, de vechime.

Procent din lefurile dascălilor
Se pare că preoții sunt beneficiarii indi­recți ai grevei profesorilor. Aceștia vor avea salariile mărite odată cu cele ale cadrelor didactice. Potrivit legii, salariile preoților sunt calculate pe baza salariilor profesorilor, iar, guvernanții spun că erau conștienți de această legătură și de faptul că vor crește simultan. În prezent, legea personalului clerical prevede salarii de la puțin peste 1.100 de lei și ajung la peste 3.000 de lei, în funcție de pregătirea și vechimea preoților. Sumele sunt calculate astfel încât să reprezinte 65 la sută din salariile de bază stabilite pentru cadrele didactice.

Ce salariu are Patriarhul Daniel
Un preot cu studii medii poate să încaseze în jur de 4.000 de lei lunar. Pe de altă parte, dacă a absolvit studii superioare, Facultatea de Teologie, poate lua chiar și 5.000 de lei. În funcție de vechime, un preot poate ajunge la 8.000 de lei lunar, dacă are o funcție de conducere în BOR. În 2023, repre­zentanții cultelor religioase au primit 817,3 milioane de lei pentru achitarea sala­riilor. Totodată, alte 9,18 milioane lei sunt oferite de stat pentru plata salariilor către personalul neclerical. Patriarhul Daniel încasează în fiecare lună 25.000 de lei. Cât despre restul preoților din România, Legea salarizării unitare prezintă salariile încasate de aceștia în funcție de studii și vechime. Astfel, un preot cu studii superioare de gradul I primea anul trecut un salariu minim brut de 4.000 de lei, în timp ce un preot de gradul II – doar 3.900 de lei. De asemenea, un preot cu definitivat avea un salariu de 3.850 de lei, iar un debutant ajungea la 3.700 de lei lunar. În plus, un preot cu studii medii, de gradul I, încasa 3.700 de lei în 2022, iar un preot definitiv – doar 3.650 lei. Un debutant cu studii medii încasa anul trecut doar 3.550 de lei. (A.Năstase)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

ANUNŢ

ANUNȚ ÎN VEDEREA ACORDĂRII SPRIJINULUI MATERIAL  TICHETE SOCIALE PE SUPORT MATERIAL ȘI PACHETE CU PRODUSE…

4 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

o zi ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

o zi ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

o zi ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

o zi ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

o zi ago