Premieră pe străzile Devei: jandarmi în uniforme de epocă!

6 aprilie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

 

 

Localnicii și turiștii care se vor afla în centrul Devei, sâmbătă și duminică, 6 și 7 aprilie 2019, între orele 17:00–19:00, vor avea ocazia să vadă jandarmi îmbrăcați în uniforme de epocă, în cadrul unui eveniment care marchează 169 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române și 100 de ani de la înființarea primelor structuri românești de jandarmi în municipiul Deva.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Județean de Jandarmi Hunedoara, șase jandarmi în uniforme militare identice cu cele purtate în perioada 1850-1918 se vor plimba, sâmbătă și duminică, pe traseul Piața Victoriei – Piața Unirii – Parcul Central, însoțiți de jandarmerițe costumate în ținuta militară actuală, pentru a realiza astfel un arc peste timp.

În cadrul evenimentului, turiștii și localnicii vor avea ocazia să vadă prima uniformă a jandarmeriei Rurale, care ilustrează un sergent major în ținuta zilnică – model 1895, alături de uniforma jandarmilor din Moldova – model 1850; uniforma unui jandarm pedestru cu gradul de ”soldat” – model 1864; uniforma unui jandarm pedestru cu gradul de ”sergent” – model 1875; ținuta de serviciu a unui jandarm pedestru ”fruntaș” – model 1913, precum și ținuta de campanie a unui jandarm rural cu gradul de ”soldat”, cu însemnele purtate la 1 Decembrie 1918.

Cetățenii care se vor întâlni cu jandarmii îmbrăcați în costume de epocă se vor putea fotografia alături de aceștia și vor afla detalii despre istoria și tradițiile Jandarmeriei Române. (M.V.)

 

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Restaurarea sitului Sarmizegetusa Regia – cel mai mare proiect al ultimilor 30 de ani

  Vineri, la Deva, a fost prezentat proiectul „Restaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia”, documentație realizată...

Întrebări pentru domnul Rareş Bogdan, candidat al PNL la alegerile pentru Parlamentul European

Domnule Rareş Bogdan, având în vedere faptul că în prezent sunteţi politician de top, dacă ţinem cont de faptul că...

Autobergamo joacă la Galaţi în derbiul cu United

Autobergamo Deva păstrează în continuare şanse la calificarea în finala campionatului de futsal, după ce miercuri seară a învins pe...

Închide