Categories: ActualitateFlash

Premieră medicală la spitalul din Deva

Dorin Corpade

O nouă serie de intervenţii chirurgicale apropie şi mai mult spitalul devean de clinicile universitare. Medicul Ciprian Pop (foto) efectuează, în premieră pentru judeţul Hunedoara, intervenţii chirurgicale vasculare.
Este singurul medic hunedorean specializat în acest domeniu, iar, după cum ne-a precizat, din primăvara acestui an  a efectuat peste 50 de astfel de intervenţii. Seria de operaţii a culminat cu o intervenţie aortică, realizată în luna octombrie, la o persoană din Deva, în vârstă de 50 de ani. Operaţia respectivă poate fi considerată drept una dintre cele mai laborioase intervenţii chirurgicale vasculare efectuate la spitalul devean.
De ce este nevoie de asemenea intervenţii, aici, la Deva? Răspunsul l-am aflat de la doctorul Ciprian Pop: cazuistica bolnavilor cu patologii vasculare este în creştere, iar persoanele cu predispoziţie la astfel de patologii provin din rândurile fumătorilor, diabeticilor sau a celor cu insuficienţă renală. Chirurgia vasculară este o intervenţie de urgenţă şi reconstructivă. Avantajele operării în spitalul devean sunt resimţite cu prioritate de către pacienţi: evitarea unor deplasări costisitoare la Bucureşti, Târgu-Mureş, Cluj-Napoca sau Timişoara, apropierea de familie, operativitate în intervenţii în cazul unor urgenţe, posibilitatea programării pentru o operaţie vasculară şi un control mai facil în perioada post-operatorie. Şi pentru spital sunt unele avantaje, între care, poate cel mai important, este diversificarea paletei de servicii oferite de unitatea spitalicească.
Reuşitele de până acum le dau mari speranţe celor care lucrează în secţia de chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă. Şeful secţiei, dr. Marius Blendea, speră ca la Deva să se poată înfiinţa un compartiment de chirurgie vasculară, cu toate dotările necesare: instrumentar medical specific, proteze vasculare, tomograf şi un angiograf. Mai mult decât atât, prin înfiinţarea respectivului compartiment, ministerul de resort ar putea suplimenta numărul de paturi cu cel puţin şapte, în Secţia de chirurgie.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

10 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

10 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

10 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

10 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

10 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

10 ore ago