Categories: ActualitateFlash

Potrivit unui audit al Curţii de Conturi. Consiliul Judeţean prins cu plăţi ilegale şi bâlbâieli contabile

Volodia Macovei

Plăţi nelegale şi neînregistrare în evidenţa contabilă: cam aşa arată constatările Curţii de Conturi, în urma unui audit efectuat la Consiliul Judeţean Hunedoara. Asta însemnând sute de mii de lei abateri financiare.
Omisiune de 370.000 de lei
Controlul Curţii de Conturi a avut loc în perioada 13 mai-5 iulie 2013 şi a constat în realizarea unui audit financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară pe anul 2012, la Consiliul Judeţean Hunedoara. O primă constatare, privind exactitatea şi realitatea datelor reflectate în situaţiile financiare, înseamnă o abatere de 370.000 de lei, prin neînregistrarea în evidenţa contabilă a unui activ fix în curs de execuţie.
O altă constatare, privind modul de stabilire, evidenţiere şi urmărire a încasării veniturilor bugetare, în cuantumul şi la termenele stabilite de lege, arată că instituţia amintită nu a virat la bugetele comunelor cuantumul legal de 50 la sută din taxele încasate pentru eliberarea autorizaţiilor de construcţie, aici, abaterea financiară fiind mai mică, de 1.000 de lei.
Plăţi ilegale de 282.000 lei
Dar cele mai multe derapaje de la lege se găsesc în analiza calităţii gestiunii economico-financiare. Aici, de exemplu, patru ordonatori terţiari de credite din subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara au plătit ilegal 137.000 de lei pentru accize cuprinse în tariful de gaz metan consumat pentru încălzire, în condiţiile în care gazul metan utilizat astfel este scutit de accize.
Instituţia hunedoreană a mai plătit ilegal majorări salariale în cuantum de 6.000 de lei pentru echipele de implementare a unor proiecte europene şi a achiziţionat, tot pe lângă lege, materiale promoţionale pentru promovarea turismului în valoare de 61.000 de lei.
Pe de altă parte, Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială a judeţului Hunedoara, ordonator terţiar al Consiliului Judeţean, a plătit ilegal 46.000 de lei cheltuieli de detaşare şi a achiziţionat ilegal materiale promoţionale în valoare de 32.000 de lei.
Banii cheltuiţi ilegal trebuie recuperaţi
Faţă de cele semnalate în audit, Curtea de Conturi a dispus extinderea verificării asupra tuturor obiectivelor de investiţii în curs de execuţie, în vederea identificării şi altor cazuri similare celui consemnat în actul de audit.
De asemenea, a dispus extinderea verificărilor asupra tuturor autorizaţiilor de construcţie eliberate de preşedintele Consiliului Judeţean, cu avizul primarilor de comune şi identificarea situaţiilor în care nu s-a virat bugetelor locale ale comunelor cota parte de 50 la sută, din taxele aferente.
Curtea de conturi a cerut şi stabilirea exactă a prejudiciului adus bugetului local, urmare faptului că patru ordonatori terţiari de credite din subordinea CJ Hunedoara au plătit acciza cuprinsă în tariful de gaz metan consumat pentru încălzire, în condiţiile în care gazul metan utilizat astfel este scutit de accize.
Se mai cere, evident, recuperarea plăţilor ilegale de drepturi acordate pentru cinci persoane de la Compania Judeţeană de Turism, dar şi stabilirea exactă a prejudiciului adus bugetului judeţean, ca urmare a plăţii ilegale, pentru achiziţionarea de materiale promoţionale pentru promovarea turismului şi recuperarea acestuia. Tot recuperarea prejudiciului este cerută şi în cazul plăţilor ilegale făcute, pentru materiale promoţionale, de Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială a judeţului Hunedoara.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Sa se recupereze banii si demisi din sistemul de stat cei vinovati .Asta e un furt din banul public de investitii in agricultura .

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

20 de ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

20 de ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

20 de ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

20 de ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

20 de ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

20 de ore ago