Categories: ActualitateFlash

Polemici dure şi nemulţumiri faţă de proiectul de management integrat al deşeurilor

Natalia Bumbac

Deşi este în curs de realizare, proiectul prin care se doreşte crearea unui sistem de colectare şi gestionare a deşeurilor la nivel de judeţ este departe de a fi acceptat şi asumat de către reprezentanţii autorităţilor locale.

Probleme fără răspunsuri clare
Ieri, la Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) din cadrul ADI Deşeuri, au fost scoase la iveală o serie de probleme la care reprezentanţii Consiliului Judeţean, care coordonează proiectul finanţat din fonduri europene, nu au reuşit să dea un răspuns satisfăcător. De la tarifele majorate care urmează a fi aplicate cetăţenilor, modul în care vor fi colectate gunoaiele, până la lipsa de informare şi consultare, toate aceste lucruri au fost reproşate de către reprezentanţii primăriilor din judeţ celor care se ocupă de implementarea proiectului.

Studiul conţine date false
Din multitudinea de nereguli sesizate de aleşii locali, cea mai importantă a fost ridicată de primarul oraşului Uricani, Dănuţ Buhăescu. Acesta a criticat felul în care au fost întocmite calculele tarifelor care urmează a fi achitate de cetăţeni către operatorul de salubritate. Dănuţ Buhăescu a afirmat că s-au folosit date false în ceea ce priveşte producţia de gunoi, tocmai ca să poată fi ridicat preţul plătit de cetăţeni. „Tariful a fost calculat în funcţie de producţia lunară de gunoi pe persoană şi urmează a fi plătit direct către operator. Mai departe, operatorul va plăti către depozitul de deşeuri pentru cantitatea de gunoi pe care o va preda, nefiind vorba de întreaga sumă pe care a încasat-o de la cetăţeni. Aş vrea să aflu unde rămân aceşti bani şi de ce trebuie să plătească oamenii mai mult decât este cazul? Tocmai aici este problema, în studiul de oportunitate aveţi date false în ceea ce priveşte producţia de gunoi. Aţi umflat producţia de gunoi tocmai pentru ca să ajungeţi la tarifele acestea”, a subliniat Dănuţ Buhăescu, primarul oraşului Uricani. Acesta a adăugat că nu a fost informat la întâlnirile anterioare despre toate aceste date, dând de înţeles că a fost pus în faţa faptului împlinit.

Tarifele urmează a fi stabilite
În replică, Gabriel Moiceanu, preşedintele federaţiilor ADI Deşeuri pe ţară, prezent la şedinţă, a afirmat că tarifele au fost calculate estimativ, iar preţul exact va fi stabilit abia după ce vor câştigate licitaţiile de către viitorii operatori de salubritate. Acesta a mai explicat că judeţul a fost împărţit în patru zone, urmând ca serviciul de salubritate să fie atribuit către patru operatori prin licitaţie publică. Aceştia vor licita un tarif descrescător faţă de cel prevăzut în caietul de sarcini, fapt care ar putea duce la o scădere a tarifelor şi nicidecum la o creştere. Aşadar, rămâne de văzut care vor fi tarifele pe care le vom plăti pentru gunoi şi tot atunci vom constata până unde au băgat aleşii noştri mâna în buzunarul cetăţeanului: până la cot sau până la umăr.

Construcţia deponeului, mult întârziată
Dincolo de toate aceste frământări, se pare că un alt aspect, mult mai important, le scapă din vedere celor implicaţi în proiect, asemeni celor care nu văd pădurea de copaci. Deşi procesul închiderii gropilor de gunoi neconforme avansează cu paşi repezi, deponeul ecologic de la Bârcea este abia la doi la sută ca etapă de execuţie şi trebuie finalizat până în luna decembrie 2015. În cazul în care lucrările nu vor fi încheiate la timp, costurile nu vor mai fi decontate de la UE, iar primăriile ar putea ajunge în situaţia de a-şi căuta alte locuri în care să-şi depoziteze gunoaiele. Cu toate acestea, Ioan Prip, preşedintele ADI Deşeuri, dă asigurări că proiectul va fi încheiat la timp, iar nemulţumirile aleşilor locali vor fi rezolvate, după ce echipa de la ADI va întreprinde un turneu prin judeţ, în care vor fi consultaţi. „Începând de mâine, echipa ADI va merge pe teren pentru a vedea care sunt problemele ridicate de autorităţile locale, le vom analiza şi le vom folosi la întocmirea caietului de sarcini”, a declarat Ioan Prip, preşedintele ADI Deşeuri.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

19 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

19 ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

19 ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

19 ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

19 ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

19 ore ago