Politica si administratie

PNL alege, alege, până culege

Este clar că premierul demis Florin Cîțu nu vrea să predea ștafeta și lungește negocierile pentru formarea unui nou executiv

 

Sorina Popa

Partidul Social Democrat (PSD) va începe ne­gocierile cu cei de la PNL, pentru intrarea la guvernare. Sorin Grindeanu, vice­pre­șe­dinte al PSD, a anunțat, ieri, că social-de­mo­crații au decis la finalul ședinței că pot în­cepe negocierile cu PNL și UDMR pentru intrarea la guvernare. Fostul premier a vor­bit și despre măsurile pe care le va propune PSD pentru programul de guvernare, in­clu­siv o echipă de negociere pentru revizuirea Constituției României.

Deschiși la negociere
„În Consiliul Politic Național am luat decizia, în unanimitate, că PSD va începe negocierile cu PNL, UDMR, minorități. Vor fi patru echipe de negociere: o echipă la nivel politic din care va face parte președintele partidului, cei doi vicepreședinți, președintele Consiliului Na­țio­nal, secretarul general al partidului și vice­președintele Mihai Tudose; o echipă care va lucra pe un acord politic, coordonată de se­cretarul general al partidului, Paul Stănescu; o echipă care va lucra pe program de gu­ver­nare, coordonată de mine și una pentru re­vi­zuirea Constituției, coordonată de senatorul PSD Robert Cazanciuc. Consiliul Politic Na­țio­­nal și-a dat acordul pentru că suntem des­chiși să negociem pentru a urgenta re­zol­va­rea problemelor românilor. Nu a fost absolut nici o discuție despre funcțiile politice”, a spus Sorin Grindeanu la finalul ședinței de luni.
Iată unele dintre măsurile pe care le cer social-democrații:gestionarea pandemiei, testare extinsă și vaccinare, restabilirea cam­paniei de vaccinare printr-o campanie onestă față de populație, plafonarea pre­țu­rilor, compensarea facturilor la energie elec­trică și gaz pentru consumatorii casnici dar și pentru IMM-uri astfel încât ponderea chel­tu­ie­lilor cu energia să fie similară cu luna de­cem­brie 2020, asigurarea subvenției la giga­calorie la un nivel echilibrat, astfel încât să se asigure aceeași pondere în factura finală cu cea avută în decembrie 2020.

Liberalii, împărțiți între PSD și USR
Până ieri după masă, în PNL nu s-a luat o de­cizie clară cu cine se merge la guvernare, PSD sau USR. Probabil, astăzi, se va cunoaș­te decizia PNL în ceea ce privește partenerii de guvernare.
Negocierile pentru formarea unui nou gu­vern ar putea dura mai mult decât se estima inițial. Tensiunile din partid sunt generate de refuzul lui Florin Cîțu de a fi în consens cu Klaus Iohannis.
Surse liberale susțin că președintele PNL, Florin Cîțu (foto), se opune directivei venite de la Cotroceni care își dorește o alianță cu PSD. Mai exact, președintele și o parte dintre liderii PNL apropiați de acesta pledează pen­tru un guvern majoritar cu PSD și cu premier Nicolae Ciucă. Printre susținătorii acestei opțiuni se numără liderii care au stat în spa­tele lui Florin Cîțu la congresul din 25 sep­tem­brie: Emil Boc, Gheorghe Flutur, Rareș Bogdan, Lucian Bode, Alina Gorghiu și Iulian Dumitrescu. Aceștia fac presiune asupra lui Florin Cîțu de a renunța la o nouă desemnare pentru postul de viitor premier.

De partea cealaltă, Cîțu susținut de se­cre­tarul general al PNL, Dan Vîlceanu, își ne­go­ciază pe toate canalele poziția pentru viitorul Guvern pentru că „odată ce va pierde funcția de premier își va pierde puterea și influența în partid și va deveni doar un președinte de­corativ, au explicat sursele citate. Rea­min­tim că la ultima ședința a Biroului Național șapte organizații județene au pledat pentru re­fa­cerea Coaliției cu USR – Satu Mare (Adrian Cozma), Teleorman (Eugen Pîrvulescu), Tul­cea (George Șișcu), București (Ciprian Ciucu), Giurgiu (Dan Motreanu), Gorj (Dan Vîlceanu) și Dolj (Ștefan Stoica).

„Românii, mai importanți decât funcțiile”
MESAGERUL HUNEDOREAN a aflat cum se situează liberalii hunedoreni în acest context al formării unui executiv cât mai repede.
“Contextul politic dar și sanitar actual ne arată că suntem într-o criză profundă. Pe de-o parte, coaliția PNL-USR-UDMR nu a trecut testul maturității, prin inițierea și susținerea unei moțiuni de cenzură de către USR, pe de altă parte pandemia de SARS-COV-2 de­ci­mează românii, zilnic. Țara are nevoie de un guvern stabil, urgent. Sigur, PNL Hunedoara susține orice efort pentru refacerea coaliției de centru-dreapta, dar nu putem să nu remarcăm că sunt multe semne de întrebare în privința durabilității și chiar a întrunirii unei majoritați parlamentare, în acest sens. Votul nostru va fi pentru o ieșire cât mai rapidă din criză și pentru responsabilitate politică. Românii sunt mai importanți decât funcțiile și decât orgoliile unor politicieni”, a declarat de­putatul Vetuța Stănescu, președintele or­ganizației județene Hunedoara a PNL.

Două luni de criză politică
Criza guvernamentală a început pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul USR al justiţiei, Stelian Ion, pentru că acesta ar fi refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny. Drept urmare, pe 7 septembrie, vicepremierul Dan Barna şi cei cinci miniştri USR-PLUS și-au depus demisiile la Guvern. Pe 5 octombrie, Gu­vernul Cîțu a căzut la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD și susținută de USR și AUR. Guvernul Cîțu a fost demis prin votul Parlamentului la mai puțin de 11 luni de la învestire.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura