ComunitateFlash

Piesele valoroase, de mare gabarit, vor fi expuse publicului într-un lapidarium

Cristina Ghenea

Piese masive din marmură, piatră şi gresie, descoperite pe şantierele arheologice din judeţul Hunedoara, însă niciodată expuse publicului, vor fi amplasate şi protejate într-un lapidarium, ce urmează a fi construit anul acesta, în spatele Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva.

Al doilea în ţară
Investiţia se ridică la 800.000 lei şi este asigurată de Consiliul Judeţean, iar construcţia, în suprafaţă de aproximativ 200 de metri pătraţi, va fi realizată din metal şi sticlă, cu acoperiş înierbat, pentru a fi prevenit efectul de seră. „Lapidariumul va adăposti piesele de mare gabarit – descoperite în ultimii 20 de ani în situl Ulpia Traiana Sarmizegetusa – aflate acum în curtea muzeului. Vom avea o construcţie în care vor putea fi văzute toate piesele valoroase, în acest fel, încercând să punem în valoare patrimoniul nostru cultural naţional. Aflându-se la poalele Cetăţii Deva, lapidariumul va fi inclus într-un circuit turistic, împreună cu alte obiective importante“, a declarat Liliana Ţolaş (foto), directorul MCDR Deva. Aceasta a precizat că muzeul deţine o colecţie de 560 de piese din marmură, gresie sau piatră, multe dintre ele având inscripţii din perioada romană, iar dintre acestea, vor fi selectate cele mai valoroase 160 de bucăţi, care vor fi protejate în spaţiul lapidariumului. Este vorba despre statui militare, ziduri dacice, socluri şi coloane, unele dintre ele cu greutăţi care ajung până la o tonă. Construcţia din metal şi sticlă va avea 30 de metri lungime şi şase metri lăţime, iar lucrările au fost deja demarate, urmând ca lapidariumul – construcţie care, în România, mai poate fi vizitată doar la Muzeul Brukenthal din Sibiu – să fie deschis publicului până la sfârşitul acestui an.

Program amplu al Consiliului Judeţean
Proiectul face parte dintr-un program mai amplu al CJ Hunedoara, prin care autorităţile judeţene intenţionează să pună în valoare obiectivele culturale şi istorice existente în zonă. „Este normal să executăm acest complex, după care ne vom orienta atenţia spre siturile de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi Sarmizegetusa Regia, dar şi spre altele, cum sunt Castelul Corvinilor din Hunedoara sau mocăniţa de la Govăjdie, toate urmând să fie puncte de atracţie serioase pentru turiştii care vin în judeţul Hunedoara“, a spus preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, prezent la deschiderea şantierului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura