Categories: Comunitate

Pierduţi în pustietate, fără a putea cere ajutor

Maximilian Gânju

Victimele unui accident sau turiştii rătăciţi în zona Groapa Seacă din Valea Jiului ar putea sfârşi tragic, din cauză că nu pot cere ajutor. Zona este una foarte căutată de turişti, atât vara, cât mai ales iarna.

Numeroase avalanşe în zonă
Aproape în fiecare iarnă sunt semnalate avalanşe în zona Groapa Seacă, la limita dintre judeţele Hunedoara şi Vâlcea, iar în mai multe rânduri, turiştii care tranzitau zona au fost la un pas de a fi înghiţiţi de tonele de zăpadă prăbuşite de pe versanţi. Au rămas izolaţi şi pentru a putea cere ajutor de la drumari, să fie deblocat drumul, au fost nevoiţi să meargă pe jos kilometri, până au dat de zone cu semnal telefonic. La fel au procedat şi şoferii care au fost implicaţi în accidente, iar autorităţile din Hunedoara vor să ia măsuri pentru a evita eventuale tragedii. Şi drumarii care deszăpezesc DN 7A şi sunt cantonaţi în zona Groapa Seacă se plâng de aceeaşi problemă: lipsa comunicaţiilor. Accidentul aviatic din Apuseni a băgat autorităţile în alertă, mai ales că în zona Groapa Seacă, un simplu echipament, nu foarte costisitor, ar rezolva situaţia.

Drumarii ar avea soluţia
La cantonul drumarilor, există un post telefonic fix prin satelit, însă este nevoie de un amplificator de semnal, astfel încât să fie toată zona acoperită, iar în caz de necesitate, cel aflat în pericol să poată cere ajutor prin 112.
Conducerea Poliţiei Petrila, care are în responsabilitate zona, a făcut demersurile necesare pentru a se găsi o rezolvare. „O să facem şi noi o adresă, ca să-i ajutăm pe cei de la Groapa Seacă (n.r. drumari, turişti). Cei de acolo au telefonie fixă prin satelit şi au spus că dacă s-ar face un amplificator de semnal, ar fi acoperită zona. Şi restul reţelelor ar putea avea semnal acolo, pentru apel de urgenţă. Doamne fereşte, se întâmplă ceva acolo şi chiar eşti mort”, a declarat comisarul Ovidiu Zaharie, şeful Poliţiei Petrila. Ultimul eveniment în zona Groapa Seacă a avut loc zilele trecute, când un TIR a rămas suspendat cu spatele remorcii deasupra unei prăpăstii adâncă de 18 metri.
Şoferul a orbecăit în miez de noapte prin pustietate, până a dat de o zonă cu semnal la telefon şi a reuşit să ceară ajutor la 112.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

o oră ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

o oră ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

o oră ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

o oră ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

o oră ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

o oră ago