ActualitateFlash

Petiţie online pentru salvarea Termocentralei Mintia vs activiştii Greenpeace

Sorina Popa

Mai poate fi salvată de la închidere Ter­mo­cen­trala Mintia? Unii mai speră că nu. Aşa că au iniţiat petiţia „Opriţi închiderea termocentralei Mintia”. Până aseară, aceasta a strâns aproape 1.000 de semnături. Şi este doar începutul.

Oraş pustiu
„Să se retehnologizeze urgent Termocentrala Mintia pentru obţinerea autorizaţiei de mediu, desulfurarea gazelor cât şi a utilajelor în funcţiune, trecerea pe gaz metan sau alte soluţii astfel încât principalul angajator al celor din oraşul Deva să nu se transforme într-o grămadă de fier vechi. Vor intra în şomaj 800 de angajaţi de la termo­cen­trală, cei de la distribuţia agentului termic în oraşul Deva, 4000 de apartamente şi instituţiile statului vor rămâne fără căldură, necesitând instalarea de centrale independente pe gaz, centrale care per total vor polua la fel de mult ca şi termocentrala.

De ce este important?
Ani de zile ne-am mândrit cu acest obiectiv care reprezenta oraşul nostru. Acum, dacă acesta se va în­chide, dacă 800-1.000 de oameni activi vor fi trimişi în somaj, inevitabil aceştia vor pleca, unii la ţară, alţii în marile oraşe, alţii în Occident să-şi caute de lucru. Dacă socotim şi familiile lor care vor pleca, oraşul va rămâne tot mai pustiu la fel ca oraşele fantomă din filmele western. Va scădea cifra de afaceri din oraş, se vor închide magazine, se va reduce numărul de copii în şcoli pierzându-se catedre didactice, se vor închide filiale de bănci, toată cererea se va diminua, crescând şomajul şi în celelalte domenii generând astfel un efect de domino care va transforma oraşul nostru într-un oraş mort, gen azil de bătrâni şi pensionari”, se arată în petiţia iniţiată pentru stoparea distrugerii ter­mocentralei care funcţionează de 50 de ani.

Se opun arderii cărbunelui pentru producţia de energie electrică
Pe de altă parte, tot ieri, şapte activişti Green­peace au format o blocadă în faţa Ministerului Energiei, afişând bannere cu mesajele „Oamenii au viitor, cărbunele nu” şi „Energie regenerabilă, nu cărbune”, potrivit Greenpeace România. Mesajele au fost adresate ministrului Energiei, Virgil Po­pescu, şi decidenţilor din instituţie, pentru a acce­lera tranziţia energetică verde în România, acor­dând în acelaşi timp, ilegal, sume generoase din bani publici subvenţionării cărbunelui.
Greenpeace spune: “Arderea cărbunelui pentru producerea energiei electrice generează, la nivel mondial, cele mai multe emisii de gaze cu efect de seră. Acestea cauzează încălzirea globală şi accen­tuează efectele schimbărilor climatice, pe care le resimţim cu toţii: secetă, furtuni, inundaţii, tem­pe­raturi anormale, distrugeri ale biodiversităţii. Cărbu­nele e şi o problemă pentru sănătate: aproximativ 20.000 de decese premature şi 10.000 de cazuri de bronşită cronică sunt cauzate anual în Europa de aerul toxic generat de arderea cărbunelui. Costurile de sănătate se ridică la aproximativ 60 de miliarde de euro annual”.

„Cum au reuşit aceşti trădători să treacă de poarta ministerului?”
Liderul Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc, a reacţionat imediat după acest pro­test. „Ce manevră ordinară a Guvernului României prin acest minister care devine în mod clar o ru­şine naţională.
Domnule Ministru, 30 de parlamentari români au fost ţinuţi la poarta ministerului când au venit sa discute despre situaţia Sistemului Energetic Naţional.Cum au reuşit şapte trădători de ţară să treacă de poarta ministerului, şi să îşi ţină şe­dinţele foto pe scările de la intrarea în clădire?
DNA ar trebui să vă ridice la pachet cu acesti băieţi buni care va ajută să îngropaţi România”, a scris liderul sindical pe pagina sa de socializare.

2 comentarii la „Petiţie online pentru salvarea Termocentralei Mintia vs activiştii Greenpeace

  • Activistii nu viziteaza Germania unde se redeschid minele si o termo pe carbuni s-a deschis in mai 2020? Aaaa am uitat acolo este no go zone pt ei, ei au un azimut punem total pe butuci ce nu s-a reusit in 31 de ani!#rusine

  • „Principalul angajator al celor din Deva” a făcut mai mult rău decât bine devenilor. Poluare și boli de plămâni.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura