Comunitate

Peştera Şura Mare, din Ohaba Ponor, tema evenimentului dedicat celor 100 de ani de speologie

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, în colaborare cu Institutul Român de Speo­logie „Emil Racoviţă” (ISER), Asociaţia Spe­o­logică „Focul Viu” şi Grupul de Explorări Subacvatice şi Speologice (GESS), a orga­nizat evenimentul cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Institutului Român de Speologie „Emil Racoviţă”.
Peştera hunedoreanăŞura Mare este prin­cipalul punct de atracţie al evenimentului, iar în cadrul expoziţiei publicul are acces în pre­mieră la o serie de hărţi speologice ale aces­teia, documente cartografice care atestă diverse etape din procesul de realizare a hărţilor, fragmente de roci, fotografii şi filme, obiecte specifice explorării speologice (bu­solă geologică, clinometru etc).
„Expoziţia este deschisă în perioada 21 octombrie – 22 noiembrie 2020, iar pro­gra­mul de vizitare este de miercuri până du­mi­nică, între orele 10:00 – 18:00. (…) Ex­poziţia îşi propune ilustrarea acestui proces, pornind de la un caz unic, peştera Şura Mare. Situată în satul Ohaba Ponor din comuna Pui, peştera Şura Mare este cunoscută din tim­puri străvechi, în interiorul ei fiind des­cope­rite ar­te­facte datând din perioada neo­litică. Explo­rarea ei ştiinţifică a început însă târziu, la în­ce­putul secolului al XX-lea şi este încă în plină desfăşurare; noi şi noi galerii se descoperă în continuare de către speologi profesionişti”, se arată într-un comunicat al Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi. (M. Gânju)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura