Actualitate

Peste 1.600 de firme, înregistrate la registrul comerţului în acest an

Oana Mihnea 03 Ancuta Suciu ONRC

Hunedorenii încă sunt activi la capitolul afaceri. Totuşi, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul firmelor înfiinţate în judeţ a scăzut, chiar dacă, anumite categorii de persoane beneficiază de anumite gratuităţi.
Mai puţine decât anul trecut
Potrivit datelor furnizate de Ancuţa Elena Suciu (foto), directorul Oficiului Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, de la începutul anului în curs şi până la sfârşitul lunii octombrie, în judeţul Hunedoara au fost înmatriculate un număr de 1.649 de firme. Dintre acestea, cele mai multe sunt societăţi cu răspundere limitată (SRL-878), persoane fizice autorizate (PFA-468), întreprinderi individuale (II-295), mai puţine întreprinderi familiale (IF-7) şi o singură societate pe acţiuni (SA). În anul 2013, pentru aceeaşi perioadă de referinţă, au fost înmatriculate 2.332 firme. Domeniile de activitate predominante sunt comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun, lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale şi comerţ cu amănuntul al bunurilor de ocazie vândute prin magazine.
Cine poate înregistra firma la ORC?
Pentru a putea înregistra o firmă, solicitantul trebuie să îndeplinească anumite condiţii, în funcţie de statutul pe care care îl are. Astfel, pentru persoanele juridice, cererea se face de către fondator, asociat, membru/administrator al directoratului sau de către reprezentanţi ai acestora, precum şi de orice altă persoană interesată. Cererea trebuie completată, semnată şi depusă la ORCT competent, în a cărui rază teritorială este situat sediul social al persoanei. În afară de persoanele menţionate mai sus, mai pot depune cererile de înregistrare şi documentele însoţitoare şi alţi salariaţi ai persoanei juridice, în baza delegaţiei emise de aceasta prin reprezentantul său legal, dar va avea semnătura fondatorului, asociatului sau administratorului. Pentru PFA, II, IF, cererea este formulată de către persoana fizică, titularul II sau un reprezentant al IF, în condiţiile legii ori de către un împuternicit cu procură specială şi autentică sau prin avocat.  Procura va fi ataşată la cererea de înregistrare, în original.
Gratuităţi pentru studenţi
Potrivit prevederilor HG nr. 166/2003, studenţii care doresc să îşi facă o afacere proprie beneficiază de scutiri de la următoarele taxe şi tarife. Este vorba despre tariful pentru serviciile de asistenţă prestate de ORC, pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la ORC, pentru autorizarea funcţionării solicitate profesioniştilor la constituire, pentru obţinerea de la administraţia publică locală a autorizaţiei de desfăşurare a unor activităţi economice, pentru publicarea rezoluţiei de înmatriculare în Monitorul Oficial al României şi taxa de timbru pentru activitatea notarială. Ca să poată beneficia de aceste facilităţi, studentul trebuie să urmeze cursurile unei forme de învăţământ superior la o universitate acreditată, să fie cel puţin în anul II de studiu şi să nu depăşească vârsta de 30 de ani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura