Politica si administratie

Peste 1.200 de unități școlare din România, incluse în programul „Masă sănătoasă”, în 2024. La Geoagiu, copiilor li se va oferi un prânz gratuit, în fiecare zi

Magdalena Șerban

Lista cu cele peste 1200 de unități de învățământ din România care le vor oferi copiilor o masă caldă sau un pachet alimentar a fost aprobată de Guvern. Astfel, peste 450.000 de elevi și preșcolari din 1223 de școli și grădinițe din țară vor beneficia de mâncare, zilnic. La Geoagiu, numărul beneficiarilor e de 783.

De la mic, la mare
„Vorbim de copilașii de la grădiniță și până la elevii de profesională. Deoarece Liceul Tehnologic Agricol ((Alexandru Borza)) Geoagiu are cantină, masa caldă va fi pregătită în regie proprie. Ne aflăm pe lista eligibilă, iar limita valorii zilnice a mesei este de 15 lei/elev, inclusiv taxa pe valoarea adăugată. Gu­vernul a aprobat acest program care va oferi mese calde sau pachete alimen­ta­re copiilor din peste 1.200 de școli din România, în încercarea de a reduce numărul abandonului școlar. În fapt, măsura va ajuta copiii din sute de mii de familii, iar alocarea de peste 1 miliard de lei în 2024 pentru aceast program este un efort semnificativ al Executivului. E nedrept ca să existe discrepanțe între elevi, toți necesitând îngrijire adecvată vârstei pentru a-și putea menține ener­gia și concentrația pe parcursul zilei de învățare. Nici un suflet din lumea aceas­ta nu ar trebui să adoarmă nemâncat, să învețe fără hrană asigurată sau să se uite la cei din jur, care nu au grija aceas­ta. Copiii sunt copii. Cu toții. Prin ur­mare, această inițiativă este un pas im­portant în asigurarea unui viitor mai bun pentru copiii României, iar Guvernul ră­mâne hotărât să ofere sprijin și susți­ne­re familiilor în nevoie”, a transmis edilul-șef din Geoagiu, Vasile Cărăguț (foto). Totodată, ce mai trebuie adăugat este că Liceul Tehnologic Agricol “Al. Borza” Geoagiu a solicitat primăriei alocarea sumei de 10.000 lei, banii fiind necesari pentru achiziționarea de cărți pentru acordarea de premii si mențiuni la sfâr­șitul anului școlar 2023/2024 elevilor cu rezultate deosebite la învățătură. Ce­rerea a fost aprobată de primar și Consiliul Local.

Detalii despre program
De precizat că selecția unităților de învățământ incluse în Programul “Masă sănătoasă” s-a facut de către ins­pec­to­ratele școlare, pe baza unor criterii care au vizat diminuarea riscului de exclu­zi­u­ne și de abandon care există în rândul po­pulației școlare din mediile dezavan­tajate geografic, economic sau social. Rea­mintim că se va aplica pentru 458.833 de elevi și la nivel central, se va derula în trei variante diferite. Prima constă într-o masă caldă, preparată în școlile în care există cantină cu aviz de funcționare, dar și un spațiu adecvat de servire a mesei. A doua implică o masă caldă furnizată în regim de catering. Pentru această variantă vor trebui să opteze unitățile de învățământ în care nu există cantină. A treia variantă: ele­vilor li se va oferi un pachet alimentar, în cazul în care nu este posibilă asigurarea unei mese calde. Totul, în limita a 15 lei pentru fiecare beneficiar. Sunt pre­vă­zute și o serie de reguli astfel încât prepararea alimentelor să se încadreze cu adevărat în categoria „masă sănă­toasă”. Mai exact, este interzisă fo­lo­sirea de aditivi, conservanți sau po­ten­ția­tori de gust, iar sarea iodată nu tre­buie să conțină antiaglomeranți. Ceapa nu va fi prăjită, ci doar înăbușită, iar ser­virea de ouă ochiuri sau tocături prăjite nu va fi permisă. Vor fi evitate și mân­că­rurile care solicită un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a căror combinaţie produce efecte di­ges­tive nefavorabile. Pe scurt, trebuie să fie respectate prevederile Legii nr. 123/2008 pentru o alimentaţie să­nă­toa­să în unităţile de învăţământ pre­universitar şi ale Or­di­nu­lui ministrului sănătăţii publice nr. 1.563/2008 pentru aprobarea Listei ali­mentelor nere­co­man­date pre­şco­la­rilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei ali­men­taţii sănătoase pentru copii şi ado­lescenţi. Potrivit prevederilor, suportul alimentar nu se va acorda pe perioada vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege, ca zile nelucrătoare.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

3 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

3 zile ago