Actualitate

Permise de conducere false, vândute pe Facebook cu câteva sute de euro: „Serviciul nostru este legal”. Poliția spune că nu are ce face

Pe rețelele sociale, utilizatori fictivi postează anunțuri de vânzare de per­mise de conducere, scrie Libertatea într-o investigație jurnalistică. Do­cu­mente contrafăcute, dar cu iluzia auten­ticității sprijinite de tes­ti­mo­niale de la foști clienți fericiți. Pentru câteva sute de euro, care pot ajunge la câteva mii, ți se promit documente care te fac șofer cât ai clipi, fără exa­men și fără să oferi vreo dovadă că ai urcat vreodată la volanul unei mașini. În timpul ăsta, România rămâne frun­tașă la numărul de decese provocate în accidente rutiere.

Zeci de conturi
La o simplă căutare după cuvântul „permise”, Facebook listează 35 de rezultate. TikTok și Telegram afișează, de asemenea, zeci de rezultate. Sunt zeci de conturi pe toate rețelele sociale care promit că vând permise fără exa­men, un fenomen de care Poliția Română spune că e conștientă, dar pe care, chiar ea recunoaște, îi este dificil să-l gestioneze. Pe Facebook, de ex­emplu, pagini, numite sugestiv „Permis de conducere românesc procesare rapidă” sau „Permis de conducere ori­ginal legal”, promit adesea în postările lor să ofere un permis de conducere „legal”, în schimbul unei sume de bani plătite în tranșe.
„Bună, știi să conduci o mașină, dar nu ai permis. Serviciul nostru este de încredere și legal. Obțineți permisul de conducere în timp record și în si­gu­ranță”, este mesajul de pe una dintre aceste pagini, cu numele „Permis De Conducere Legal”. O altă pagină anun­ță: „Buna dimineata !!! Ești tânăr, sau bătrân, nou pe teritoriu sau bătrân care trăiește într-o situație neregulată sau fără permis de conducere, ei bine, mai ai de ce să-ți faci griji. suntem o or­ga­ni­zație prefecturală acreditată pentru a ajuta persoanele fără acte (permis de conducere și permis de ședere) care locuiesc în orice regiune europeană… 100% egal. Simțiți-vă liber să mă con­tactați pentru ajutor”. Toate aceste con­turi și pagini sunt publice, la în­de­mâna oricărui e dispus să plătească bani ca să scape de examen. Iar oa­menii cer informații în comentarii. „Ofer­te” de preț pentru permise sunt lansate și pe Telegram și WhatsApp, iar link-urile către aceste conturi sunt lăsate prin comentariile de la postările de pe Facebook.

Toți banii
O persoană cu care a discutat Libertatea spune că a plătit 1.800 de euro, în anul 2020, pentru un permis de conducere fals. „Eu cu gândul că, vezi, Doamne, cumpăr permisul cu bani și nu mai fac școala, iau niște ore să învăț ca lumea să merg cu mașina și apoi permisul, ca să nu mai stau să învăț”, a povestit ea. Banii i-a trimis în trei tranșe în contul pe care i l-a dat persoana de la capătul celălalt al căsuței de dialog, iar după a treia, a primit permisul în plic, prin poștă, acasă.
„Nu au trimis până nu au văzut că a intrat și ultima tranșă de bani”, spune persoana respectivă. Tot procesul a durat cam două-trei săptămâni. A con­dus prin oraș cu permisul contrafăcut, mărturisește femeia, „de două-trei ori”, apoi a fost oprită în trafic de poliție. „Mi l-a cerut, cum se cere când te oprește Poliția, a băgat datele și a fost fals”, po­vestește. Permisul era activ, dar era pe alt nume. Era pe nume de bărbat. În discuția cu reporterul Libertatea, una dintre aceste grupări, care acționează pe Telegram, a explicat că permisul nu poate fi ridicat personal de client, așa cum am cerut. „Permisul tău de con­du­cere este înregistrat integral în sis­temul de bază de date a transporturilor din România și poate fi verificat online. Permisul dvs. de conducere va conține toate hologramele și caracteristicile de securitate pentru a vă permite chiar să conduceți în și peste granițele UE” sau „Nu vei avea probleme cu poliția, deoa­rece licența este înregistrată în baza lor de date” sunt mesajele pe care le trimit grupările în încercarea de a convinge.

Poliția nu are ce face
Fenomenul permiselor false continuă să fie unul de amploare. Și nici nu este nou. Într-un dosar recent, din 2021, auto­ritățile au descoperit o întreagă rețea care funcționa parțial în România pe baza unei piramide ierarhice, po­tri­vit Europa Liberă. Adică cineva con­du­cea rețeaua din vârf, iar spre baza pira­midei apăreau interpușii. Rețeaua, care funcționa din 2015, falsifica nu doar per­mise de conducere, ci și alte do­cu­mente, cele medicale, de pildă, fiind băgate în această afacere inclusiv două clinici private. Toate astea, în contextul în care pe lista celor mai frecvente cau­ze ale accidentelor rutiere grave se re­găsește și conducerea fără permis.
Persoanele care falsifică permise de conducere riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani. Persoanele care achiziționează și utilizează aceste permise, cunos­când că sunt falsificate, sunt cercetate pentru uz de fals, care se pedepsește, conform Codului Penal, cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. (Articol preluat de pe Libertatea.ro)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

2 zile ago